Semlegesítené a Fidesz az eü-törvényt

2008.03.12. 10:21

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz az egészségbiztosítási törvény rendelkezéseinek semlegesítésére, jelentette be szerdán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Elmondta, a cél az, hogy ne lehessen privatizálni az egészségügyet.

Két fontos eleme lesz a javaslatuknak: az egyik, hogy visszaállítsák a február 18-a előtti állapotot, illetve azt is akarják, hogy a jogszabályban foglaltak ne valósuljanak meg.

A Fidesz elnöke azt mondta, jó lenne, ha a kormánypártok támogatnák a javaslatukat, mert ezzel el elehetne kerülni, hogy ősszel újabb népszavazás legyen. A várakozások szerint ugyanis ősszel lesz népszavazás az Albert házaspár népszavazási kérdéséről, ami így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?” A kormánypártok szerint nem lesz több-biztosítós egészségbiztosítás, így a kérdés eleve értelmezhetetlen.

Orbán Viktor azt mondta, vissza kellene térni a 2006-os kampányban született megegyezéshez, amikor az MSZP is azt deklarálta, hogy nem akarja magánosítani az egészségügyet. Orbán szerint pimaszság, hogy a kormánypártok nem vesznek tudomást arról, hogy igenis vannak olyan társadalmi rétegek, akiknek 300 forintos vizitdíj megfizetése is problémákat jelentett.

Elmondta, 570 ezer olyan nyugdíjas van, aki kevesebb mint havi 40 ezer forintból él meg. Közülük is több mint 200 ezren 25 ezer forinttal sem rendelkeznek.

Az Országgyűlés néhány kisebb módosítással második nekifutásra február 11-én fogadta el az egészségbiztosításról szóló törvényt. A második szavazásra azért volt szükség, mert a köztársasági elnök decemberben nem írta alá a törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte azt az országgyűlésnek.