Orbán Viktor előrehozott választást akar

2008.03.30. 13:49
Orbán Viktor szerint előrehozott országgyűlési választást kell tartani. A Fidesz elnöke pártja 20. születésnapi rendezvényén azt mondta, hogy a kormány tehetetlen, a gazdaság romokban hever, tehát mindenképpen lépni kell.

Orbán Viktor szerint nem kormányválság, hanem államválság van ma Magyarországon. A Fidesz elnöke a Bibó István Szakkollégiumban beszélt erről az Indexnek. A párt megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a jogi egyetem kollégiumában, ott ahol 1988-ban megalakították az akkor még ifjúsági szervezetként működő mozgalmat.

Orbán szerint a kabinet olyan mint a sánta kacsa. (A "sánta kacsa" pontosabban "béna kacsa" kifejezést Amerikában a mandátumuk végéhez ért elnökökre használják, akik már csak a napi ügyeket intézik, de komolyabb lépésekre nem szánják el magukat.)

Húszéves lett a Fidesz

"Sánta kacsa az a kormány, amely nem képes működni, működésének 90 százalékában belső problémáival van elfoglalva" - mondta Orbán Viktor az Index azon felvetésére, mi lehet a kifutása a kormányválságnak. Orbán úgy látja, hogy most van először sánta kacsa kormánya az országnak 1990 óta. "Ha voltak is gyengébb periódusai egy kormánynak, egy-két napon belül túljutott azokon, vagyis képes volt arra, hogy energiái nagy részét arra fordítsa, amire megválasztották, hogy az ország ügyeit intézze."

Szerinte a válságot bizonyítja, hogy "megverik a tanárt az iskolában, meghal a beteg, mert nem jutott el a megfelelő egészségügyi intézménybe, vagy éppen brutális bűncselekmények történnek kis falvakban. Vagyis a mindennapi élet biztonsága elpárolog és nincs hová fordulni. Az állam, beleértve az igazságszolgáltatást, a rendőrséget, a helyi közigazgatást, a központi államigazgatást, egyszerűen mással van elfoglalva. Saját magával" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Nézzen meg képeinket! (fotók: Huszti István)
Nézzen meg képeinket! (fotók: Huszti István)

"Ez katasztrófa egy ország számára különösen, akkor ha nem Olaszország, mert nekik a gazdaságuk elég jó, mégha sánta kacsa kormányuk is van, a gazdaságuk működik. Itt ha a kabinet nem működik, akkor az a gazdasági válság elmélyülésével jár. Orbán szerint nem az a kérdés velük mi lesz, mert azt mindenki meg tudja jósolni, egyébként is a végén mindenki azt kapja amit megérdemel. "A kérdés az, az országgal mi lesz" - mondta a pártelnök.

Arra a felvetésünkre, hogy elképzelhetőnek tart-e a Fidesz valamiféle együttműködést a szabad demokratákkal, ha a kisebbik kormánypárt valóban otthagyja a koalíciót, úgy reagált, hogy ez csupán szépségtapasz lehetne. "A problémát a gyökerénél kell megfogni" - tette hozzá.

Megítélése szerint a kormánykoalíció pártjainak döntései miatt tart ott az ország, ahol. Szerinte társadalmi támogatottság nélkül vágtak bele elképzeléseik megvalósításába, ezért itt volna az ideje, hogy az emberek ismét beleszólhassanak abba, hogy mi történjék az országban. "Az egyetlen megoldás tehát, hogy előrehozott választásokat kell tartani." Orbán arra már nem tudott válaszolni, mindez hogyan volna kikényszeríthető, úgy fogalmazott, az ő tudása pillanatnyilag eddig terjed, de nem zárta ki, hogy hétfőn már okosabb lesz.

Orbán Viktor előrehozott választást akar

A párt születésnapi ünnepségén először Szájer József EP-képviselő mondott beszédet, majd Kövér László méltatta az elmúlt két évtizedet. Megalapították a Fidesz-alapítók egyesületét is, ahová az ősfideszesek gyermekei is beléphetnek. Kövér László szerint ez azért jó ötlet, mert így 50 év múlva is lehetnek még tagjai az egyesületnek.