Orbán: A kormány vonja vissza a lakástámogatás átalakítását!

2003.12.12. 19:12
Az ellenzék kész a két ünnep között is dolgozni, hogy a kormánnyal együttműködve módosítsák a jövő évi büdzsét. Orbán Viktor pénteki sajtótájékoztatóján "tisztelettel" arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az otthonteremtési rendszerről az elmúlt napokban hozott döntéseket.
Emberileg elhibázott döntésnek nevezte Orbán Viktor a kormány lakástámogatási rendszerről hozott döntéseit pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte nem az emberek tehetnek a kialakult helyzetért, mégis olyan döntést hozott a kormány, amely kihat a mindennapokra. "Nehéz olyan országban élni, ahol még két-három nappal előre sem lehet tudni, milyen döntések születnek" - tette hozzá.

Tízmilliárd megtakarítás

Orbán szerint a lakástámogatási rendszer "tönkretétele", amelyet az elmúlt tizenöt év legjelentősebb vívmányának nevezett, csupán tízmilliárd forint megtakarítást hozhat, ami a költségvetés egészéhez képest elenyésző. "Ez nem megoldás a problémákra" - tette hozzá. A kormánydöntést követő földhivatali roham azt bizonyítja, hogy igény van rá, mert az emberek építkezni szeretnének- mondta.

Az emberek a bankba rakják a pénzüket, üzeni a kormány

"Érteni vélem a támogatási rendszer megváltoztatását" - mondta Orbán, aki szerint a kormány azt üzenni az embereknek, mégha szükségük is van házra, ne kölcsönt vegyenek fel, hanem rakják pénzüket bankba, ahonnan a kormány továbbviszi, és finanszírozza belőle a költségvetést.

A Fidesz elnöke azt is felajánlotta, hogy készek a két ünnep között is dolgozni, hogy a kormány megfontolhassa és módosítsa a költségvetést. Véleménye szerint ugyanis biztonsági költségvetésre van szükség.

"Az ámítás orbáni politikáját"

Be kell fejezni "az ámítás orbáni politikáját", amely azt a látszatot keli, hogy a kormánynak van az emberektől független pénze, olyan pénz, amelyet szabadon, pusztán politikai akarat alapján lehet szétosztani - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter az MTI-nek pénteken. A Medgyessy-kormány a lehetséges utolsó pillanatig fenntartotta az orbáni lakástámogatás illúziókeltésre épülő felelőtlen politikáját - szögezte le a politikus.