Orbán: új kormány kell

2006.09.20. 18:11
Ha az önkormányzati választásokon a népakarat megvonja a bizalmat a szocialistáktól, a parlamenti pártoknak tárgyalások útján új, szakértői kormányt kell alakítaniuk - mondta Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján. A Fidesz elnöke az Index kérdésére nem részletezte, milyen adatokból eredményekből olvassák majd ki a nép akaratát. Orbán kiállt a békés, demokratikus módszerek mellett és elítélte az erőszakot.

"A kormány legitimitása megkérdőjeleződött, nincs meg az a bizalmi alap, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a kormány élvezhesse a magyar választópolgárok támogatását, és nincs meg az a szükséges bizalmi alap sem, amely nélkül semmilyen pénzügyi válságkezelő programot nem lehet végrehajtani Magyarországon" – jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán világossá tette: csak békés, demokratikus és alkotmányos megoldás fogadható el a Fidesz számára. A pártelnök ismét kijelentette: kiállnak a szabad véleménynyilvánítás joga mellett, de elutasítanak és elítélnek minden fajta erőszakot.

Kiolvassák a népakaratot az adatokból

A Fidesz elnöke szerint a helyzet alkotmányos megoldása az, hogy az önkormányzati választás egyfajta népszavazás is lesz. Itt az emberek megvonhatják a bizalmat a kormánytól. A kormány sorsa Orbán szerint megpecsételődött, ezért a szocialistáknak mindenképpen meneszteniük kell a miniszterelnököt.

Azt az Index kérdésére a pártelnök nem fejtette ki egyértelműen, milyen eredmények és adatok alapján olvassák majd ki a népakaratot az önkormányzati választások eredményéből.

Orbán erre azt mondta: eddig mindig lehetett látni az önkormányzati választás eredményeiből azt, hogy mit akarnak a polgárok. A Fidesz elnöke szerint ehhez összesített adatokat vennének figyelme, például pártlistákra leadott szavazatokat. Azt azonban nem árulta el konkrétan, hány százalékos arány esetén vennék ki azt az adatokból, hogy Gyurcsány Ferenc megbukott.

Vizsgálnák a kormánytagok jogi felelősségét

Orbán szerint már október 2-án tárgyalásoknak kell indulniuk a korlátozott mandátumú, szakértői kormány megalakulásának előkészítésére. Mit jelent a korlátozott mandátumú kormány? Erre a kérdésre Orbán azt válaszolta: ez mind időben, mind jogkörében eltér a magyar jogrend által meghatározott hagyományos kormánytól.

Mint hangsúlyozta: nem azt szeretné, hogy Fidesz kormány alakuljon. Nem pártkormányra, hanem szakértőkre van szükség – jelentette ki. Arra viszont nem válaszolt, milyen felhatalmazással működhetne ez a kabinet, figyelembe véve a szocialista-szabaddemokrata többségű országgyűlést.

A pártelnök nem zárta ki azt sem, hogy a politikai felelősségen túl meg lehetne vizsgálni a kormánytagok jogi felelősségét is a költségvetési adatok meghamisításában és a mostani helyzet kialakulásában. A párt mindenesetre megalakított egy munkacsoportot, amely azt kutatja, hogyan lehetne ezt a felelősséget megvizsgálni. Orbán leszögezte azt is: a jövőben garanciát kell adni arra, hogy még egyszer ilyen hazugság ne fordulhasson elő Magyarországon.

A Fidesz elnökét a sajtótájékoztatón szembesítették azzal, hogy a neves gazdasági szaklap, a Financial Times szerint még mindig Gyurcsány Ferenc a legjobb választás Magyarország számára a költségvetési problémák leküzdésére.

Hiteles gazdasági programra van szükség

Orbán erre azt mondta: itt most nem gazdasági-pénzügyi szempontokról van szó, hanem a demokráciáról. A párt elnöke szerint fontos a pénzügyi piacok véleménye, de a jelen helyzetben az a fő kérdés, hogy a kormány el tudja-e fogadtatni válságmenedzsment-programját a társadalommal. Ez egyértelműen nem sikerült a Gyurcsány-kormánynak – szögezte le a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a köztársaság elnöke egyértelműen beismerést vár Gyurcsány Ferenctől, Sólyom László intése azonban láthatóan következmények nélkül maradt. A Fidesz elnöke szerint a kormányfő az elmúlt napokban tovább súlyosbította morális bűnét azzal, hogy további hazugságokkal próbálta magát menteni.

Orbán ismét megerősítette, hogy a Fidesz megtartja szombati nagygyűlését, ebben az ügyben tárgyalnak a rendőrséggel. Megkérdezték tőle azt is, mit gondol az utcán garázdálkodókról. Orbán erre azt válaszolta: ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem a politika feladata.