Az Orbán-család is kapott szőlőtámogatást

2004.09.19. 15:45
A szocialisták a parlamentben is fel kívánják vetni, miként kaphatott a volt kormányfő feleségének cége ahhoz hasonló állami támogatást, ami miatt Wekler Ferenc, a parlament SZDSZ-es alelnöke lemondani kényszerült.
A szocialisták szerint az Orbán-kormány ideje alatt több mint 30 millió forint vissza nem térítendő kölcsönt kapott ültetvény-telepítésére Lévai Anikó cége az akkori, Torgyán József által irányított agrártárcától. Arató Gergely, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Indexnek elmondta, ha az erről szóló értesülésük igaz, akkor "egy cifra, szomorú történetről van szó", amit a rendelkezésükre álló parlamenti eszközökkel meg kell vizsgálni. Beszámolt arról, hogy hétfőn a parlamentben azonnali kérdést intéznek ez ügyben a földművelésügyi miniszterhez.

Orbánné cége

Lévai Anikó, Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége 25 százalék erejéig résztulajdonosa a Szárhely-Dűlő Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek. A sárazsadányi szőlőbirtokkal gazdálkodó kft. alaptőkéje 43 millió forint, székhelye pedig Olaszliszka községben van. A társaság tulajdonosa még Kékessy Rezső, aki az Orbán-kormány alatt párizsi nagykövet volt és Madarász László, akit az előző ciklusban neveztek ki a Postabank igazgatósági elnökének. Orbánné tekintélyes földvagyon tulajdonosa, legalábbis a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint.

A Vasárnapi Hírek legfrissebb számának beszámolója szerint az Orbánné által is tualjdonolt vállalkozás az egyik legjobban fejlődő gazdaságot tudhatja magáénak a környéken, a lap úgy tudja, hogy tizenhárom hektárnyi területre kért és kapott szőlőtelepítésre támogatást a kft. A Vasárnapi hírek arról is beszámol, hogy az összesen 71,5 millió forintos befektetés több mint felét a támogatás révén az állam állja. A támogatást a VH szerint részletekben kapja a cég, az utolsó összeget állítólag 2005-ben folyósítják majd.

Az MSZP nyilvánosságot sürget

A szocialisták szerint "különösen súlyos morális kérdéseket vet fel, ha egy miniszterelnök családját támogatja az általa vezetett kormány egyik minisztériuma az adófizetők pénzéből", ezért az MSZP kész támogatni és kiterjeszteni azt a korábbi MDF-es kezdeményezést, amely szerint nyilvánosságra kell hozni, a politikusok közül kik kaptak mezőgazdasági célú, vissza nem térítendő állami támogatást.

Egyes szocialista politikusok a nyilvánosság követelményét a képviselők közvetlen hozzátartozóira is kiterjesztenék, mert azt valószínűsík, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a 30 millió forintot is meghaladó állami támogatáshoz jutott az a kft, amelynek egyik tulajdonosa Lévai Anikó, Orbán felesége. Az Index többször is kereste a Fidesz illetékeseit, ám megkereséseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

Az MDF elnöksége néhány hete közleményben felszólította a parlamenti frakciókat, hogy hozzák nyilvánosságra azon képviselőik névsorát, akik közvetlenül vagy közvetve állami támogatáshoz jutottak szőlő, vagy más gyümölcsös telepítésére. Az MDF közleménye szerint az emberek választ várnak arra a kérdésre, hogy a "szőlőbotrány indáin fennakadt" képviselők mennyi állami támogatáshoz jutottak. "Mennyi volt a felejtés bére, amennyiért a köz szolgálatára felesküdött politikusok elfeledkeztek küldetésükről, és saját hasznukra fordították politikai befolyásukat?" - tette fel a kérdést az MDF elnöksége.

Weklernek emiatt kellett lemondania

Wekler Ferenc SZDSZ-es képviselőnek távoznia kellett a parlamenti alelnöki posztról miután kiderült, hogy több mint százmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást folyósított számára telepítési támogatás címén az FVM. Wekler ügye komoly belső viharokat kavart az SZDSZ-ben, az esetről kritikusan nyilatkozott Kuncze Gábor pártelnök is. Weklert a felvett állami támogatás miatt éles szavakkal bírálta több ellenzéki politikus is. Korábbi hírek szerint a volt parlamenti alelnök nem az egyetlen politikus, aki élt a lehetőséggel és az adófizetők pénzét felhasználva gazdálkodik.