Orbán: A miniszterelnök letért a demokrácia útjáról

2006.10.02. 20:36
Magyarországon ma bizonytalanság van, és ezért a kormány a felelős, mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Hír Tv-nek adott interjújában. "Ők okozták a pénzügyi válságot, ők alkalmatlanok arra, hogy Budapest utcáin fenntartsák a rendet" - tette hozzá.

A biztonság problémája a Fideszbe vetett bizalmat erősíti a pártelnök szerint. "El tudja képzelni, hogy Pintér Sándor idején olyan állapot legyen, mint most, Budapest utcáin" - tette fel a költői kérdést a Hír TV riporterének Orbán, utalva arra, hogy a rendőröket gyakorlatilag vágóhídra küldték.

Óriási Fidesz-győzelem Budapesten

"Ha valaki biztonságos, kiszámítható jövőt tud adni, az leginkább a polgári oldal" - mondta. Az önkormányzati választások belső arányait nem lehetett előre tudni szerinte, de a Fidesz elnöke azt remélte, hogy Budapesten is sikerül megkapnia a bizalmat Tarlós Istvánnak. Tarlós egy százaléknyival alulmaradt, de a Fidesz óriási győzelmet aratott Budapesten.

Tarlós Istvánnal óriási eredményt értek el, vélekedett, és így továbbra is ő a párt főpolgármester-jelöltje. "A legkiválóbb embert, akit találhattunk, azt megtaláltuk" - folytatta - "továbbra is teljes bizalmunkat élvezi Tarlós István".

Minthogy Budapesten most bizonytalan a helyzet, az sem biztos, hogy a megválasztott főpolgármester biztosan tudja kormányozni a várost, a kiegyenlített erőviszonyok közepette, a Fidesznek ezért Orbán szerint készen kell állnia arra, hogy legyen mindig egy alkalmas főpolgármester-jelöltje. Ez Tarlós lehetne, akivel szeretne a pártelnök újból megállapodni a következő időszakra, akárcsak az október elsejei szavazás előtt.

Nem kell félni, nem fog fájni

Gyurcsány Ferenc kapcsán Orbán előbb Szijjártó Pétert idézte: Gyurcsány is nyugodtan aludhat, nem kell félni, nem fog fájni, mármint a hatalom elvesztésétől. Orbán szerint ugyanakkor a kormányfő által kezdeményezett bizalmi szavazás "ócska is, meg hazug is". "Ez nem egy bizalmatlansági indítvány" - mondta, hiszen a kormánypártok saját magukon akarnak diadalt aratni.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Orbán szerint világos az önkormányzati választás eredményéből: a kialakult válságért a miniszterelnök és a koalíció a felelős. A miniszterelnök méltatlan arra, hogy hivatalában maradjon, érvelt a Fidesz elnöke.

Handabanda

Handabanda Orbán szerint, hogy a megszorító politika miatt veszített az MSZP az önkormányzati választásokon. A megszorítások legsúlyosabb intézkedéseit a lakosság ugyanis még nem is érzékelheti. Sokkal tragikusabb intézkedések következnek ezután, vélekedett. Ami most történik, az Orbán szerint a magyar választópolgárok "erkölcsi felébredése". "Itt egy ember, aki meglopta 16 éves álmaikat" - illusztrálta a példát.

Jön egy ember, aki eltitkolja az adatokat, jogszabályokat sért, aztán azt mondja, hogy felelősségre sem lehet vonni ezért. Az emberektől el lehet lopni az álmaikat Orbán szerint, de az eszüket nem.

A kormánykoalíciónak kell lépnie - folytatta a pártelnök. Távoznia kell szerinte a miniszterelnöknek. 72 órát adtak erre, csütörtökön 13 óráig arra kérik a kormányt, hogy mondjon le. Ha ez nem történik meg, akkor pénteken nagygyűlést tartanak a Kossuth téren. "Olyan kormányra van szükségünk, amelyik megoldja az ország válságát" - jegyezte meg.

A miniszterelnök letért a demokrácia útjáról

Olyan miniszterelnök van most Orbán szerint, aki letért a demokrácia útjáról. Az október eleji választás arról szólt, hogy "meghúzzuk a vészféket", hogy visszatérjünk a normális pályára. A miniszterelnök szerinte hiába kapaszkodik, hiába ragaszkodik posztjához, ez nem fog neki menni.

A Kossuth téri demonstrációról Orbán elmondta: egyszerre kell elutasítanunk a hazugságot és az erőszakot is. Ugyanakkor szerinte minden rendőri túlkapást ki kell vizsgálni. Egy ilyen bizottság megkezdi a munkáját - folytatta. Nem maradhat hatályban olyan hatósági döntés, amely sérti magyar polgárok érdekeit, jogait.

Aztán hozzátette: "a rendőrség nekünk nem ellenfelünk, nem ellenségünk. A rendőröket éppen olyan nehéz helyzetbe hozza a kormányfő, mint az ország többi polgárát. Közös a sorsunk."

Az igazság a mi oldalunkon van

"Nem kell agresszívnak lenni, az igazság a mi oldalunkon van. Bátran álljunk ki" - mondta Orbán, ki demokratának vallotta magát, "szemben a miniszterelnökkel és pártjával". A Fidesz-elnök elmondta ezután, hogy le- vagy kitiltották a rádióból. "Nyilván, amit mondtam, az nem bírt elegendő hírértékkel" - utalt arra, hogy délelőtti bejelentése nyomán került szóba, hogy behívják a rádióba.

Orbán azt is elmondta: a Hír Tv nélkül nincs demokrácia Magyarországon. Akkor Magyarország polgárai nem értesülnének számos, a kormány számára negatív eseményről. A pártelnök azzal zárta a beszélgetést: "bízom a magyar emberekben és a magyar demokráciában is".