Orbánt informálták először a veszteségekről

2006.03.17. 13:49
Orbán Viktornak írt először a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Postabank 150 milliárdos konszolidációjáról. Az eddig nyilvánosságra került adatokkal ellentétben az Index információi szerint az állami milliárdok elköltésével kapcsolatos kétségeit a három miniszternek elküldött tervezet előtt majdnem egy évvel, 2000 januárjában egy külön, kizárólag a miniszterelnök számára készült jelentésben foglalta össze a Kehi. A volt kormányfőnek megfogalmazott kritikák sohasem jutottak el a sajtóhoz, 30 évre titkosították őket.

2029. december 23-ig titkosította a Kehi korábbi elnöke, Sepsey Tamás postabankos konszolidáció ellenőrzésének Orbán Viktor miniszterelnöknek készült első összefoglalóját.

Kizárólag a miniszterelnöknek

 

Az Index információi szerint az alig egy hónapja nyilvánosságra került Kehi-jelentéstervezet nem az egyetlen titkosított dokumentum az 1998-as kormányváltás után levezényelt 150 milliárdos konszolidáció ügyében. A sokáig tagadott, százoldalas vizsgálati anyag elkészülte előtt az ellenőrzéssel megbízott hivatal egy 26 oldalas jelentéstervezetet is készített a Postabank Rt.-nél "feltárt veszteségek keletkezésével kapcsolatos felelősségek ellenőrzéséről". A csupán kétpéldányos dokumentum 2000. januárjában készült el, egy példány az irattárnak és egy Orbán Viktor akkori miniszterelnöknek.

 

Nem tükrözte a valós vagyont

 

Lappangott hat évig a másik tervezet is
Az Orbán-kormány 1998-as bankszektori beavatkozása során összesen több mint 150 milliárd forintot juttattak a Postabanknak. A tranzakcióról a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak 1999-2000-ben kellett ellenőrzési anyagot letennie a kabinet asztalára. A Kehi konszolidációs vizsgálatának eredeti, nem a nyilvánosság számára készült változatának létét évekig cáfolták, először csak 2003-ban bukkant fel, amikor a Princz Gábor elleni per iratismertetése során, állítólag véletlenül, a vizsgálati anyagok közé került. További három évig csupán néhány beszámoló és indirekt bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy a "postabankos jelentés" erős kritikákat fogalmazott meg az állami szerepvállalással kapcsolatban, és kétségbe vonta, hogy szükség volt a 150 milliárdra. Ezt a titkosított jelentéstervezetet hozta nyilvánosságra a stop.hu alig egy hónappal ezelőtt.
Az eddig ismeretlen összefoglaló tudatta a miniszterelnökkel, hogy a banknál elvégzett portfoliótisztítás címén 1998 decemberében 154 milliárd forint értékben kerületek ki cégek, vállalkozások a Reorg Rt.-hez és a Workout Kft.-hez, amelyeknek a Postabank kétes vállalkozásait kellett kezelniük. A jelentéstervezet szerint azonban veszteséges ügyletek mellett a banktól nagy mennyiségben kerületek ki problémamentes minősítésű vállalkozások, és olyanok is, amelyeknek a hitele még le sem járt. A dokumentum egy másik helyen azt is jelezte, hogy a Workout Kft.-hez került postabanki befektetések elszámolási értéke nem tükrözte a valós vagyoni és piaci értéket, sőt egyes társaságok jelentős pénzügyi bevételekkel rendelkeztek.

 

Problémamentes 34 milliárdért

 

A KEHI megállapítása szerint az új menedzsment összesen 34 milliárd forint értékben minősített problémamentes, átlag alatti vagy külön figyelendő, vagy még le ne nem járt hitelű portfolióelemet rossz kintlevőségnek, ezért pénz formájában jelentős likviditás is kiáramlott. A Végh Lajos vizsgálatvezető által szignált tervezet összegző megállapítása szerint a fenti okok miatt készpénz folyt át a Workout kezelésében lévő cégekhez abból a pénzforrásból, amelyet a költségvetési törvény alapján egyértelműen a bank konszolidációjára kellett volna fordítani.

 

Kettős feladat

 

Az Index kérdésére, hogy eredeti-e az Orbán-jelentés, Sepsey Tamás, volt Kehi-elnök telefonon elmondta, hogy egy 1998. novemberi kormányhatározat alapján volt a hivatalának ellenőrzési kötelezettsége a konszolidáció ügyében. A határozat kétfajta feladatot rótt a KEHI-re, azt, hogy tisztázza a veszteség okait, és azt, hogy ezért lehetőség szerint találja meg a felelősöket. Sepsey szerint 1999. nyarán az előírt vizsgálatot elvégezték, amiről a korabeli sajtóban be is számolt, és a vizsgálatnak ez volt az eredménye, célzott a jelentéstervezetre a Kehi volt vezetője.

 

Próbáltuk megtudni azt is, hogy Orbán Viktor látta-e a jelentést. Az exminiszterelnök a Fidesz szóvivőjével, Szijjártó Péterrel azt üzente, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a jelentéseket automatikusan továbbküldte az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező minisztériumoknak.