Malévval is hazajöhetett volna Orbán Bostonból?

2002.03.27. 08:26
Üresen, utasok nélkül jött haza a Malév menetrendszerinti New York-i járata, melyet a kormányfő tiszteletére ürített ki a légitársaság még Orbán Viktor bostoni útja idején - számolt be a hírről a Népszava. A lap emlékeztet rá, hogy díszdoktori címének átvételéről a miniszterelnök 32 millió forintért bérelt különgéppel utazott haza, a kiürített Malév gép utasai viszont a légitársaság költségein a világvárosban éjszakáztak.
Senki sem kért kártérítést a hoppon maradt Malév utasok közül azért, mert a kormányfő amerikai villámlátogatása miatt nem repülhettek Budapestre a nemzeti légitársaság menetrendszerinti New York-i járatával - adta hírül a szerdai Népszava. Orbán Viktor még február 11-én azért utazott Bostonba, hogy átvegye a Tufts Egyetem díszdoktori címét.

A miniszterelnöki villámlátogatásra a hivatalos indoklás szerint azért kellett 32 millió forintért egy 15 személyes Falcon 900 EX típusú gépet bérelni, mert a díszdoktorrá avatási ceremónia után a kormányfő haladéktalanul útnak kívánt indulni, hogy ne késse le a kormány ülését. A kormányfővel együtt utazott a Népszava információi szerint Szemerkényi Réka, Brahói Zsuzsa külpolitikai főtanácsadó, illetve Borókai Gábor kormányszóvivő. Néhány helyet a miniszterelnök testőrei foglaltak el, de pár újságíró is utazott a gépen.

A Népszava információi szerint a kormányfő környezete a hazaút során szerette volna igénybe venni a nemzeti légitársaság rendszeres járatát, ezért felkérték a céget, hogy szervezze meg az utat. A Malév így is tett: szállodákban helyezte el a gép tervezett utasait, a kormányfőt azonban hiába várta gépe, nem érkezett meg, helyette a svájci különgépel utazott haza. A Malév New York-i irodája a Népszavát arról tájékoztatta, hogy a hoppon maradt utasok nem kértek kártérítést a kényelmetlenségekért. Az iroda munkatársa közölte: úgy látszik sikerült ezt az ügyet diplomatikusan elintézni. A lapnak nem sikerült ugyanakkor kiderítenie, hogy Orbánék miért nem mondták le a Malév-járatot.