Új, koncentrált ellenségkép Orbán beszédében

2007.02.16. 19:05
Már nem a baloldal, nem a baloldali szavazók, sőt még nem is a kisemeszpések Orbán Viktor ellenfelei, hanem három milliárdos, akik tönkreteszik az országot - ez a véleménye a Vision Consulting politikai szakértőjének, Budai Bernadettnek Orbán Viktor országértékelő beszédéről. Szerinte Orbán megpróbálta az egész országot maga mögé állítani. Aligha lehet azonban sikeres - vélte Budai -, hogy még az MSZP-törzsszavazókat is pálfordulásra akarta rávenni.

Orbán Viktor megpróbálta meggyőzni a baloldali törzsszavazókat, hogy ő nem a patás ördög, nem kénköves a lehelete és nincsenek szarvai sem. Budai Bernadett, a Vision Consulting politikai szakértője szerint azonban a Fidesz elnöke hiába győzködi az MSZP leghűségesebb támogatóit, rájuk hiába vesztegeti az idejét, nem fogják őt támogatni.

Szlogenváltás

Ugyanakkor Budai szerint Orbán azzal, hogy az "Egy a tábor, egy a zászló" jelszó után az "Egy az ország, egy a zászló" szlogent hirdette meg, a saját táborát, a beszédben sokszor hangoztatott új többség koncepcióját akarta erősíteni. A szlogenváltás tehát nem a jobboldaliak további erősítését, hanem az egész ország megnyerését célozza.

Orbán januártól ugyanis mérsékeltebb hangnemet ütött meg, és az "új többség" politikájával az egész lakosságot próbálta maga mögé állítani. Az elemző szerint ezzel azonban ellentétes volt a februári kordonbontás, amelynek szellemét most csak tíz percnyi beszédrészlet idézte fel. Orbán szónoklatának nagy része ugyanis mérsékeltebb volt, inkább visszatérést jelentett a januári politizáláshoz.

Megosztás

A Fidesz elnök Budai szerint most megpróbálta az ellenfelet megosztani, vagyis az új és a régi MSZP-t elválasztotta egymástól. Különösen koncentrált három milliárdosra, akiknek az ország bajait felrótta, vagyis nem a szocialisták egészét, nem is a baloldali szavazókat tette felelőssé. (A Fidesz elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre, Veres János pénzügyminiszterre és Kóka János gazdasági miniszterre utalt.)

Orbán tehát elsősorban a baloldaliakat próbálta megnyerni mostani beszédével, és hasonlóan cselekedett, mint a hét elején Gyurcsány Ferenc, aki a jobboldali szavazók felé tett gesztusokat.

Nem léptek túl a paneleken

Ilyen értelemben Budai szerint egyik politikai vezető sem lépett túl korábbi panelein, hiszen mindketten már ismert szónoki fogásaikat vetették be. Orbán például elsütötte az "Elvtársak..." kezdetű szokásos kommunista viccét, történetmesélés is volt megint, a szamárról és a reformszemléletű gazdáról.

Orbán azonban gyökeresen újat nem mondott, nem javasolt konkrét intézkedéseket, nem állt elő olyan tervekkel, amelyek a problémák megoldását eredményezhetnék, csak annyit mondott, gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, jegyezte meg Budai Bernadett.