Akár el is vérezhetett volna, de nem látták el Gyöngyösön

2008.09.23. 12:24
Legrosszabb esetben el is vérezhetett volna egy véralvadásgátló gyógyszert szedő férfi a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban, ahol nem látták el orrvérzését. A tavaly december 28-án történt eset most jutott az Index tudomására. A beteget az ugyanebben a kórházban korábban pórul járt halszálkás pácienshez hasonlóan végül az egri Markhot Ferenc Kórházban látták el.

Egy orrvérzésbe általában nem hal bele az ember. Viszont aki vérhígítót kap, annak nem alvad a vére, így számára akár egy orrvérzés is lehet veszélyes. A vérzés ilyenkor magától nem áll el, mindenképp orvosi beavatkozás szükséges.

Veszélyesen vérző orr

Ilyen gyógyszert kap id. Barna Tibor nagyrédei asztalosmester is, ezért amikor tavaly, az év utolsó munkanapján délelőtt vérezni kezdett az orra, azonnal orvoshoz fordult.

"A fiam saját autójával vitt el a körzeti orvoshoz", mesélte az Indexnek a beteg. "Az orvos tampont tömött az orromba, és rögtön, sürgősségi beutalóval a gyöngyösi Bugát Pál Kórház fül-orr-gégészetére küldött. A beutalóra ráírta az összes gyógyszer nevét, amit szedek. Köztük például egy vérhígító készítményt, amire azért van szükség, mert tavaly szívinfarktusom volt.

Gyöngyösön a kartonozóban azt mondták, hogy nincs ambulancia, menjek fel a fül-orr-gégészetre, de az be volt zárva. Egy táblára az volt kiírva, hogy betegfogadás január első munkanapján. A kartonozóban ezúttal azt tanácsolták, hogy menjek a sebészetre. A nővérek ott közölték, hogy nem tudnak ellátni, fáradjak le a sebészeti ambulanciára. Összesen kétórás várakozás után, és már összevérezett dzsekiben vártam a bebocsátásra. A nővérek végül azt mondták, hogy a főorvos úr azt üzente, menjek Egerbe, mert csak ott tudnak ellátni", fejezi be a Gyöngyösön történteket a beteg.

Orvossal nem találkozott Gyöngyösön

Három helyen járt tehát Barna Tibor, de egyiken sem találkozott orvossal a gyöngyösi kórházban. Közben próbálta fékezni a vérfolyamot ahogy tudta: zsebkendőkkel. Ezalatt megérkezett a beteg családja is, hogy segítsen. A kórházi dolgozók sehol nem látták el, nem adtak papírt a beteg megjelenéséről, és mentőt sem ajánlottak fel az Egerbe továbbszállításhoz, így fia vitte az édesapját a megyeszékhelyre. Az egri Markhot Ferenc Kórházban a parkolóóra elindításától számítva 30 percen belül ellátták. Az orrában kiégették az eret, és tanácsokkal látták el a következő napokra. Távozáskor éppen kiszóltak a nővérek, hogy kérik a "halszálkás beteget", aki kontrollra érkezett, és akit korábban ugyanúgy a gyöngyösi kórházból küldtek tovább.

Az Index kérdéseket tett fel a kórháznak: Miként lehetséges az, hogy három osztályon is járt Barna Tibor a Bugát Pál Kórházban december 28-án, és egy helyen sem tekintette meg orvos, annak ellenére, hogy sürgősségi beutalóval érkezett? Miként lehetséges az, hogy Barna Tibor megjelenéséről nem adott ki papírt a kórház? Miként lehetséges az, hogy nem látta orvos és továbbküldték Egerbe?

Papíron ott se járt

Barna Tibor beteg nem található meg a Bugát Pál Kórház informatikai rendszerében, nyilvántartásában, válaszolta erre a kórház. Ettől függetlenül a jelzett időben elképzelhető, hogy járt a beteg a kórházban. Hozzátették, hogy ebben az időszakban még ott dolgozott az az orvos, akit több mulasztás miatt az intézményt üzemeltető Hospinvest elbocsátott a kórházból. Az utalás a halszálkás beteget is továbbküldő doktorra vonatkozott.

"Az év kórháza" internetes honlap kórházi ranglistáján 226 magyar egészségügyi intézményből a gyöngyösi Bugát Pál Kórház a két évvel ezelőtti 148. helyről a 187. helyre esett vissza tavaly. Az orvosszakmai ellátás tekintetében a 100. helyről a 206. helyre lépett hátrébb a kórház. Az ápoló és szakszemélyzet kategóriában a két évvel ezelőtti 190. hely helyett tavaly a 204. helyet érdemelte ki az egészségügyi intézmény.

Heves megyében a második volt 2006-ban, míg 2007-re az utolsó helyre került. A Hospinvest Zrt. tavaly szeptember 1-jén vette át a gyöngyösi kórház üzemeltetését. Január első hetében, munka közben újból megindult Barna Tibor orra vére Gyöngyösön. Egy nyugdíjas, nem szakterületi orvosnő házánál dolgozott, aki elővett egy tampont, amit egy otthoni hűtőből kiemelt sebészeti vérzéscsillapítóval átitatott, majd elállította a vérzést. A vérzés azóta nem fordult elő. Annak is utánanéztünk, hogy van-e ilyen szer a kórházban. Egy nevének elhallgatását kérő dolgozó szerint a sebészeti vérzéscsillapító folyadék megtalálható a gyöngyösi egészségügyi intézményben is.

A halszálkás eset

Tavaly december 24-én egy hatvani nőnek halszálka akadt a torkán, így a helyi kórházba ment panaszával - nyilatkozta korábban Assani Omar, a Bugát Pál Kórház orvos-igazgatója és Szőke Ferenc ügyvezető igazgató. Ott nincs fül-orr-gégészeti osztály, ezért továbbküldték Gyöngyösre. Itt az orvos nem volt hajlandó foglalkozni vele fáradtságra hivatkozva, és meg sem nézte. Az asszony a fia kocsijával elutazott az egri kórházba, ahol végül ellátták.