Egy földvár mellett tett esküt a Nemzeti Őrsereg új alakulata

2007.10.22. 16:21
Megalakult az északkelet-magyarországi Nemzeti Őrsereg hétfőn Szabolcs községben.

A szabolcsi templomban a Nemzeti Őrsereg - a Magyar Gárda bajtársi szervezete - eskütétele alkalmából Sipos Kund Kötöny, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét az istentiszteleten. Az őrsereg barnás színű inget és árpádsávos karszalagot viselő tagjai a templom padjaiban foglaltak helyet, őket hozzátartozóik és a helyi egyházközség tagjai vették körül, mintegy kétszázan.

Az igehirdető esperes örömének adott hangot, hogy "az őrsereg Isten megszentelt házából indulva, megáldva kezdi meg tevékenységét a haza oltalmáért". A templomból kivonuló Nemzeti Őrsereg tagjai három szakaszban felsorakozva, katonai alakzatban vonultak a földvárhoz eskütételre. Sorukat a Magyar Gárda képviselői zárták.

Az olaszliszkai koncerten

Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, aki maga is tagja az őrseregnek, elmondta: a szervezet bejegyzési kérelmét már eljuttatták az illetékes bírósághoz, a bejegyzés folyamatban van. Közölte: a felesküdő század tagjai között Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs megyei tagok vannak, így a Nemzeti Őrsereg északkelet-magyarországi alakulata jött létre.

A szabolcsi földvár

Az eskütételen Rajkai Zsolt, a Pannon Nemzeti Gárda alapítója - egykori kisgazda országgyűlési képviselő - mondott beszédet, kiemelve, hogy "gárdák, őrseregek mindig akkor alakultak, amikor bajba került az ország belső és külső ellenségek ellen egyaránt küzdeni kellett." A Nemzeti Őrsereg alakulata részt vett a Magyar Gárda augusztusi zászlóbontóján a fővárosban, és a P-Mobil olaszliszkai koncertjén is.