Orbán uralja a hírműsorokat

2001.07.24. 12:13
Átvette Torgyán Józseftől a vezetést a kormányfő, az ORTT legújabb elemzése szerint ugyanis áprilisban ő szerepelt a legtöbbet a hazai hírműsorokban. A vizsgált időszakban a húsz legtöbbször feltűnő vagy megszólaló politikus több mint fele a kormány tagjai közül került ki, nagyobb teret nyertek viszont népszavazási kezdeményezésük és a miniszterelnök-jelölt állításuk miatt a televíziókban a szocialisták.
Orbán Viktor kormányfő hosszú idő után első ízben átvette a vezetést Torgyán Józseftől, áprilisban ugyanis a miniszterelnök szerepelt a legtöbbet a hírműsorokban - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület legfrissebb elemzéséből. Orbán áprilisban 173 alkalommal, míg a második helyre visszacsúszó Torgyán József csupán 120 alkalommal szerepelt a vizsgált műsorokban. Áprilisban a hírműsorok szereplőinek közel harmada (31 százaléka) a parlamenti politikusok közül került ki: 22 százalék a kormánykoalícióhoz, 9 százalék a parlamenti ellenzékhez tartozott.

Kevesebbet 'beszél' a kormány

Áprilisban folytatódott a márciusban elkezdődött folyamat, és tovább csökkent a kormányzati politikusokra jutó beszédidő aránya. Márciusban a parlamenti politikusok beszédidejének 84, áprilisban már csak 78 százaléka kötődött a kormányzat képviselőihez. Míg áprilisban a kormányoldal szereplőinek aránya 3 százalékkal csökkent (25 százalékról 22 százalékra), az ellenzéki oldal szereplése 2 százalékkal nőtt (7 százalékról 9 százalékra). Az ellenzéki politikusok legnagyobb arányban a Kossuth Rádió Déli Krónikájában szerepeltek, míg a kormányoldal szereplői a Duna Tv híradójában tűntek fel a leggyakrabban.

Dávid Ibolyát hanyagolják a hírműsorok

A kormánytagok közül Varga Mihály szereplései szaporodtak meg szembetűnően: míg márciusban a pénzügyminiszter még csak a 14. helyen állt a legtöbbet szereplő politikusok listáján, áprilisban már a harmadik helyre küzdötte fel magát. Ennek hátterében az állhat, hogy a kormány a vizsgált hónapban jelentette be nyugdíjemelési terveit. A miniszterek közül egyébként a környezetvédelmi minisztériumot vezető Turi-Kovács Béla, és a belügyi tárcáért felelős Pintér Sándor, Szabó János honvédelmi miniszter és Matolcsy György gazdasági miniszter került szerepléseinek gyakorisága alapján az első tízbe. A hónapok óta legnépszerűbb politikus Dávid Ibolya a lista utolsó, huszadik helyén áll: áprilisban csupán 26 alkalommal szerepelt a hírműsorokban az igazságügyi tárcát irányító pártelnök.

Kovács és Demszky szerepelt a legtöbbet az ellenzékiek közül

Az ellenzéki politikusok közül Kovács László szocialista és Demszky Gábor szabad demokrata pártelnök és főpolgármester tűnt fel a legtöbbet a hírműsorokban; az előbbi a negyedik, az utóbbi a hatodik helyen szerepel a listán. A MIÉP-et vezető Csurka István csupán a 16. helyen áll. A húszas listára áprilisban már felkerült a később Orbán Viktor kihívójaként fellépő Medgyessy Péter is, a szocialisták ugyanis ebben a hónapban döntöttek úgy, hogy Németh Miklós és Kovács László mellett a volt pénzügyminiszterrel folytatnak konzultációt a miniszterelnök-jelölésről.

Középpontban a kormány tevékenysége

A kormány tevékenységével foglalkoztak legtöbbet a hírműsorok áprilisban. Ezt a vállalatok, vállalkozások helyzete és megsegítése és a belső pártügyek, események követték. Előbbi magyarázata lehet a Győrött kitört Danone-botrány, amelynek kapcsán szinte minden politikai csoportosulás megnyilatkozott a médiában. A negyedik legnépszerűbb téma a családi tragédiák, konfliktusok és bűncselekmények ábrázolása volt, amelyet a bírósági ügyek és az országgyűlés munkájának feldolgozása követett.

A legfontosabb áprilisi események
A kabinet gödi informális ülésén úgy döntött, hogy nyugdíjasok még a nyár előtt visszamenőlegesen 3-4 százalékos nyugdíjemelést kapnak. A kormány továbbá támogatja, hogy a köztisztviselők reálbére a tervezettnél gyorsabban, három év alatt 70 százalékkal növekedjen. Eközben Dabason érvényes és eredményes időközi választást tartottak, ahol a Fidesz-MDF-FKgP közös jelöltje, Szűcs Lajos győzött.

Balogh József győri polgármester a francia és a magyar kormányfőhöz fordult a győri kekszgyár megmentése érdekében, Matolcsy György később közli, hogy a magyar kormány nem fogja eltűrni a győri kekszgyár bezárását.

A Legfelsőbb Bíróságnak a metróperben hozott jogerős ítélete szerint a magyar államnak nem kell megfizetnie a Fővárosi Önkormányzat 100 milliárdos követelését. Az MSZP országos elnöksége úgy döntött, hogy Kovács Lászlóval, Medgyessy Péterrel és Németh Miklóssal folytat konzultációt a miniszterelnök-jelölésről.

Az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvénnyel ellentétes a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvény és végrehajtási rendelete, ezért mindkettőt megsemmisítette. A parlament elfogadja a munkatörvénykönyv módosításait, az MSZP pedig népszavazást kezdeményez a törvénykönyv módosítása érdekében.

Az FKgP kizárja soraiból Lányi Zsoltot, Kiszely Katalint, Kertész Margitot, Várhelyi Andrást és Horváth Bélát. Molnár Róbertet 2002. január 31-ig felfüggesztette, Boros Imre ellen pedig pártfegyelmit kezdeményeztek. Az FKgP országos elnökségének ülése után elhangzott, hogy párt tagjainak a véleményét tükrözi a Kis Újság azon cikke, mely szerint a Fidesz lefejezni készül a kisgazdapártot.