Zacskópukkanástól nem védik Gyurcsányt

2008.05.03. 14:58
A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese szerint helyesen jártak el a biztonságiak május elsején, amikor egy férfi játék pisztolyt fogott a kormányfőre Gyurcsány Ferenc beszéde közben az MSZP majálisán, a Városligetben. Gálszécsy András volt titokminiszter szakmai nonszensznek nevezte a biztonságiak eljárását.

"Mint minden ilyen típusú eseményt, ezt is értékelni, elemezni kell. Meg kell nézni, hogy jól csináltuk-e, csinálhattuk volna-e jobban, milyen egyéb események következnek belőle. De ez nem jelenti azt, hogy kétségbe lehetne, kellene vonni az eljárás helyességét" - mondta Kardos Imre dandártábornok szombaton.

Gyurcsány védtelen maradt

Gálszécsy András volt titokminiszter szombaton, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szakmai nonszensznek nevezte a biztonságiak eljárását. Elsősorban az volt a probléma az akcióval, hogy mindenki a játék pisztolyos emberre figyelt, ráugrottak, leteperték, viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tovább beszélt, őt nem védte senki - magyarázta Gálszécsy.

Az egykori Antall-kormány minisztere a külföldi gyakorlatra hivatkozott, ahol ilyen esetekben a célszemélyt is azonnal védik, mert tartani lehet egy második, már komoly támadástól. Erre gondolni kellett volna - tette hozzá.

Nem akarták nevetségessé tenni

A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese ezzel szemben úgy vélte, a történtek alapján nem kellett néhány perc múltával egy komolyabb támadásra számítani. Kardos Imre azt mondta: ha tényleg reális a veszély, ha előzmény van, vagy jelzés arra, hogy számolni kell egy ilyen veszéllyel, vagy, ha a cselekmény eltéveszthetetlenül terrortámadásra utal, akkor természetes, hogy futni kell a miniszterelnökkel, védeni kell őt, ám minden "zacskópukkanásra" nem lehet ilyen intézkedést hozni.

Nevetségessé tennénk őt magát, és magunkat is. Ezt nem szeretnénk - tette hozzá. Kardos Imre hangsúlyozta: a történtek után vizsgálják, milyen tendenciák mutatkoznak, mert ilyen még nem fordult elő. Volt már tojásdobálás, kődobálás, volt hatástalanított fegyver. Most játék pisztolyt fogtak a miniszterelnökre - sorolta az eseteket. Hozzátette: a következő lehet, hogy egy riasztófegyver lesz.

Ha ilyen riasztófegyverből valaki ténylegesen lövést ad le, akkor az adott helyzetben képtelenség megítélni, hogy valódi támadásról van-e szó, vagy sem. Ekkor azonnal elmenekítenék a miniszterelnököt - hangsúlyozta a parancsnok-helyettes. Úgy vélte, annak az embernek, aki ilyen cselekedetet elkövet, ha szerencséje van és a közelében áll a rendőr vagy a kormányőr, le tudják fogni, hogy még egy lövést le ne adhasson. Ha viszont távolabb áll tőle a rendőr vagy a kormányőr, akkor lőni kell rá.

"Félek attól, hogy ha valaki teljesen félreérthető szituációt teremt, akkor fegyverhasználat fog történni vele szemben" - fogalmazott Kardos Imre, kiemelve: nem dolguk és nem feladatuk, hogy bárkivel is harcba bocsátkozzanak, de a terrortámadást - ha más mód nincs - végső esetben fegyverhasználattal is meg kell tudni akadályozni.

A játékpisztolyost elengedték

Az MSZP majálisán a kormányfőre műanyag fegyvert fogó férfit civil ruhás rendőrök azonnal elvezették. Pénteken a rendőrség azt közölte, hogy garázdaság miatt szabálysértési eljárás indult ellene, ugyanakkor az előállítottat szabadon engedték. Gyurcsány Ferenc - aki éppen beszéde elején tartott - az incidens kapcsán a hallgatóságnak azt mondta: a mi dolgunk az, hogy ne ijedjünk meg, akkor sem, ha bántanak bennünket, ne dőljünk be a provokátoroknak. A kormányfő szavait taps fogadta.