Az osztrák piktor és a medgyes bukta feltámadására várnak

2005.12.09. 15:26
Emlékezetes rigmus: "Kiderül az égbolt / Azt zörgi a haraszt / Mégsem lesz kiraly / A felcsuti paraszt!" Vagy: "Hol tud az MSzP masfél millió embert összegyüjteni? -A Gulágon". Az OSA archívuma 2006-ban is várja a kampánytámájú emaileket, sms-eseket, és a korral haladva az mms-eket.

Emlékszik még?
"HAJRÁ MAGYAROK ORBÁNT VÁLTSATOK! küldd tovább!"
"Mint hajdan az osztrak piktor ugy beszél az orban viktor."
"Budapesti parasztok Medgyessyre szavaztok de eszmél a vidék nem kell nekünk pribék. Lesz még hab a tortán vezérünk az Orbán -küldjed tovább-"
"Kommunisták féljetek medgyes buktát egyetek liberósok csönd legyen Viktoré a gyözelem mert tudja a magyar nép: SZOMBAT 3 KOSSUTH TÉR! (Add tovább!)"


Komoly

A kokárdával, árokásással, kettészakadt országgal terhelt 2002-es választások népies, urbánus kampánylíráját és -epikáját összegyűjtó archívum tavasszal ismét megnyílik. A Nyílt Társadalom Archívum (Open Society Archives) a jövő évi választások előtt ugyanis újra indítja kampány-archívumát - közölte a szervezet az MTI-vel pénteken.

Az OSA közleménye szerint a számítógépes és mobil kommunikáció, ahogy négy évvel ezelőtt is, várhatóan a 2006. évi választási kampányban is fontos szerepet játszik majd, ezért indul el ismét a kampányarchívum, amelynek célja az üzenetek lehetőség szerinti teljes körű rögzítése, feldolgozása és kutathatóvá tétele.

Anonim kampány

Az elektronikus kampányarchívumot a 2002-es országgyűlési választások alatt állították fel, ahová bárki elküldhette az általa kapott választási témájú email-eket és SMS-eket, így ezek gyűjteménye egyszeri és megismételhetetlen képet rögzített a számítógépes és mobil üzenetek használatáról a kampány időszakában. A több mint ezer különböző vagy legalábbis változataiban eltérő anonimizált üzenet adatbázisa 2002 óta folyamatosan elérhető az interneten.


Vicces

Az OSA nem vesz részt a választási kampányban, nem minősíti az üzeneteket, nem tesz különbséget azok küldői között, az archívum célja a tájékoztatás és a kutatás támogatása. Mint a korábbiakban, az OSA ezúttal sem rögzíti az üzenet feladójának és címzettjének kilétét, szükség esetén pedig törli az üzenetben szereplő magánszemélyek azonosítására vonatkozó adatokat.

Változás csupán annyiban várható, hogy az üzeneteket fogadó rendszert felkészítik az utóbbi években elterjedt üzenetformátumok, például az MMS fogadására is.