Az SZDSZ becsukta az ajtót

Összefoglaló a hétfőn történtekről

2008.03.31. 22:53
Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Az SZDSZ ügyvivői testülete a frakció javaslatára az egyoldalú döntés miatt hétfő este úgy döntött, április 30-i hatállyal visszahívják a kormányból a liberális kormánytagokat.
  • Azt is mondták, hogy nem akarnak szerepet vállalni ebben a kormányban, kívülről támogatnák viszont a kabinetet. Előrehozott választásokat ugyanis nem akarnak, és Orbánnal sem tudnánk együttműködni.
  • Az MSZP még bízik a koalíciós kormányzásban és Gyurcsány Ferencben.
  • Kedden délután koalíciós egyeztetés lesz.

Gyurcsány Ferenc hétfő reggel fél nyolckor rövid négyszemközti megbeszélésre hívta Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az alig félórás találkozó után a kormányszóvivő hivatalosan is bejelentette, hogy a kormányfő április 30-i hatállyal felmenti Horváth Ágnest, az SZDSZ által delegált egészségügyi minisztert. Gyurcsány arra kérte a liberálisokat, hogy a hónap végéig egyezzenek meg az egészségügyi reform folytatásában. (Éppen hétfőn jelent meg a Szonda-Ipsos népszerűségi listája. Ezen hátulról a harmadik Gyurcsány, megelőzve Kókát és az utolsó Horváth Ágnest.)

Gyurcsány Ferenc már az MSZP szombati pártértekezletén bejelentette, hogy meneszti az egészségügyi minisztert. Az SZDSZ már akkor jelezte, hogy Gyurcsány Ferenc egyoldalú döntése elfogadhatatlan számukra.

Az SZDSZ-frakció hétfőn kilenckor ült össze tárgyalni. A tárgyalás végén megadták a határozott választ Gyurcsánynak. Kóka János pártelnök bejelentette, hogy az SZDSZ április 30-tól visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból. Erről a frakció javaslatára az ügyvivői testület döntött is este.

A délelőtti bejelentés hírére a Budapesti Értéktőzsde amúgy is 2 százalékot eső részvényindexe perceken belül újabb 2 százalékot esett. Drasztikusan gyengült a forint: a hétvégén még a 257 forintot alig meghaladó szinten lévő euró 261 forintra drágult.

Bársonyos reformok

A szabad demokraták frakcióülésével párhuzamosan zajlott az MSZP-frakció ülése is. Ennek nyilvános részén Gyurcsány Ferenc főként arról beszélt, hogy bársonyosabbá kell tenni a reformokat, úgy kell továbbvinni az egészségpénztári törvényt, hogy a biztosítottak jobban érezzék magukat. A kialakuló kormányválságról és Horváth Ágnes menesztéséről részletesen nem szólt a kormányfő.

Az MSZP frakcióülés határozott Karsai József battonyai képviselő fegyelmi ügyéről, aki februárban nem szavazta meg az egészségbiztosítási törvényt (azt, amelyet most már az MSZP frakció sem tart jónak). A Képviselői Irodaház előtt 150-200 ember tüntetett Karsai mellett, aki végül 100 ezer forintos pénzbüntetést kapott. 80 ezer forintos pénzbírságra büntette az MSZP frakciója Farkas Imre szocialista képviselőt is, amiért a honatya az egészségbiztosítási reform-törvény zárószavazásán kiment a teremből, és nem szavazott.

Gyurcsány folytatná

A hétfő délután egy órakor kezdődő parlamenti ülésre az SZDSZ miniszterei és államtitkárai már be sem ültek (a székek nem maradtak üresek, a szocialista kormánytagok oda tették a táskáikat). Egy ideig viszont mindössze ennyi jele volt a koalíciós válságnak. Gyurcsány Ferenc például nem jelentkezett napirend előtti felszólalásra. A kormányfő csak Dávid Ibolya felszólalására reagált, amiben az MDF elnöke lemondásra szólította fel. Gyurcsány azt mondta: az MSZP célja, hogy folytassa a kormányzást a koalícióval együtt.

Csakhogy Kóka János SZDSZ-elnök rövidesen napirend előtti felszólalásában úgy vélte: Gyurcsány Ferenc kihátrált saját reformjai mögül, elfogyott belőle az erő. Egyeztetés nélkül, egyoldalúan rúgta fel a koalíciót, "Gyurcsány Ferenc a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet, felmondta együttműködésünk alapjait".

Felidézte, hogy azért kötöttek koalíciót, hogy közösen végigvigyék a reformokat. Az SZDSZ eredetileg egy liberális egészségügyi modellben gondolkodott, de képes volt kompromisszumot is kötni. Ezt a kormánypártok kétszer is megszavazták. Kóka azt is mondta, "bársonyos reformok nincsenek, ezek a (miniszteri) székek a bársonyosak, de erről is hajlandóak vagyunk lemondani."

Válság fenyeget

Nagyon mély koalíciós vita van, amely válsággal fenyeget. Ennek megoldása az ország érdeke, és erre az SZDSZ javaslata alapján van 30 napja a két koalíciós partnernek, mondta délután az MTI-nek adott interjúban Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, szombati bejelentése óta is folyamatos az egyeztetés a két párt között. A koalíciós konfliktus lényegét a kormányfő abban látja, hogy az SZDSZ újabb drasztikus megszorítást szorgalmaz, amelyre viszont szerinte nincs szükség, és lehetőség sem.

Úgy fogalmazott: az SZDSZ sokkterápiát szeretne, az MSZP szerint viszont mérsékelt reformpolitikára van szükség az országban. A szocialista párt két tűz között próbál utat találni, az ellenzék nagyobbik részének "ne csináljunk semmit" politikája és az SZDSZ sokkterápiája között - hangoztatta. "Ne gyorsasági versenyt csináljunk, hanem eredményversenyt. Jobb a megvalósult, mérsékelt reform, mint az elbukott radikális reform" - mondta a kormányfő.

Estére aztán eldurvultak a dolgok. Az SZDSZ ügyvivői megerősítették a frakció döntését a liberális miniszterek kormányból történő visszahívását. Azt is elmondták, nem akarnak a Gyurcsány-kormányban szerepet vállalni, Orbán Viktorral sem tudnának együttműködni, és előrehozott választásokat sem akarnak. Kedden ismertetik az MSZP-vel, hogy hogyan tudnák támogatni a szocialisták kisebbségi kormányzását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ATV-nek adott interjújában azt mondta, mindent meg kell tenni a koalíció helyreállításáért. Igaz, ezt az interjút még az SZDSZ esti ügyvivői ülése előtt vették fel. Azt mondta, amíg tárgyalási együttműködési készség van, amíg be nem csukják az ajtót, addig tárgyalni kell. Ha becsukódik, akkor újra ki kell nyitni. "Nem biztos, hogy azt az ajtót, lehet, hogy egy másikat."

Márpedig úgy tűnik, az SZDSZ becsukta az ajtót. Az MSZP esti elnökségi ülése után Nyakó István szóvivő csak azt ismételgette, Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet. A koalíciós pártok kedd délután egyeztetni fognak.

A kormányválság összes részletét itt olvashatja >>>.