Jövő szerdán dönt a kormány az új közlekedési tarifákról

2006.12.02. 19:23
Bár korábban Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ígérte, hogy a hétvégi őszödi kormányülés dönt majd a közlekedési tarifákról, díjakról, illetve a közlekedésfejlesztési kérdésekről, de szombaton Gyurcsány Ferenc az ülés utáni sajtótájékoztatón közölte, a végső döntést csak december hatodikán szerdán hozza meg a kabinet. A miniszterelnök azt is elmondta, jövőre nyilvánosságra hozzák a kormány éves programját a célkitűzésekkel, a határidőkkel és a felelősségmegosztással együtt. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a kormány elbújt a világ elől és egyetlen döntést hozott csupán, ami az alkalmatlanságát bizonyítja.

A kormány által áttekintett 18 nagy kérdésből az egyik a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozott, a végső döntést az előterjesztésről a kabinet jövő szerdai ülésén hozza meg, amelyről csütörtökön tart tájékoztatót a miniszter - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton a kétnapos kormányülést követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint a közösségi felelősség az igazságtalanság megszüntetése, hogy Magyarországon vannak települések ahová nem, vagy csak alig lehet eljutni közösségi közlekedéssel, míg mások párhuzamos közlekedések sokaságából választhatnak.

Göröngyös út

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, meg kell teremteni a korszerű, az európai piacon is versenyképes közlekedés működési feltételeit. Ehhez fejlesztés kell, és szükséges a finanszírozási rendszer áttekintése is. A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány az előterjesztésen még némi pontosítást igényelt, ezek a következő napokban megszületnek.

Az öszödi ülést követő szombat délutáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt is elmondta, a kormány első félévét értékelve levonták azt a tanulságot, hogy nem elég, ha ők értik az egymást követő döntések logikáját, ezt a választóknak is érteni kell. "Jó irányba, de göröngyös úton haladunk" - fogalmazott az elmúlt féléves kormányzással kapcsolatban.

Nincs koalíciós vita

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a koalíciós pártok között nincs vita a stratégiai kérdésekről, de mivel a koalíciót egymással is versengő pártok alkotják, mindenben nem értenek egyet. Ritka kivételnek nevezte a múlt heti szavazást a nyugdíjról, amikor a két párt nem tudta belül megoldani a vitát. Mint mondta, ez a koalíciós működés velejárója, de tanulni kell belőle, és figyelni arra, hogy még jobban előkészítsék a döntéseket.

A miniszterelnök Sólyom László pénteken a Duna Televíziónak adott interjújára is reagált, amelyben a köztársasági elnök jelezte, hogy nem látja két-három évre előre az egészségügyi reform hatását. A kormányfő azt mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeket a hatásokat jobban látni lehessen, ezért arra bíztatta a kormánytagokat, hogy minden a köztársasági elnök által igényelt információt adjanak meg.

Fidesz: alkalmatlanok

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a kormányüléssel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: "Október elsején igazuk volt az embereknek, amikor a szavazatukkal azt mondták, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya alkalmatlan a feladata ellátására". Hozzátette: Gyurcsány Ferenc kormánya két napra elvonult a világtól és "a megélhetési válság küszöbén ezen két nap alatt egyetlen döntést voltak képesek meghozni". Mint mondta, ez sem az emberekről, hanem egy új kormányzati luxusnegyedről, a "saját maguk kényelméről szól"."Ez a két nap, az egyetlen meghozott döntés és Gyurcsány Ferenc mai nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya alkalmatlan a feladata ellátására, alkalmatlan az ország kormányzására" - tette hozzá.