Most elegük lett

2008.09.26. 12:21
Ha nem marad más megoldás, az Alkotmánybírósághoz fordulnak az otthon szülést támogató civilek. Az egészségügyi minisztérium hozzáállásából úgy tűnik, ez elkerülhetetlen: érdemi válasz helyett két kínos mondattal reagáltak a kérdéseinkre.

Készek az Alkotmánybírósághoz fordulni a szülés szabadságát és az otthon szülést támogató civilek, ha az egészségügyi kormányzat nem változtat a jelenlegi, szerintük alkotmányellenes szabályozáson. A kormányzat nem veszi őket komolyan, hangzott el a Geréb Ágnes vezette Napvilág Születésház csütörtöki évnyitóján.

"A szülés, azon belül az otthon szülés jogi szabályozásának a magánszféra védelmén kell alapulnia" - mondta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, Fazekas Tamás. A szülő nő döntési szabadságát nem lehet korlátozni, mert az az alkotmányból, az emberi méltósághoz fűződő önrendelkezés alapjogából következik.

Szülők és születők alapjoga

Ugyanezt állapította meg 2007-ben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amikor felszólította a jogalkotót, hogy olyan feltételrendszert hozzon létre, ami összhangban van a szülő nő és gyermeke alapjogaival.

A magyarok ötöde a nőkre bízná a döntést

A Szonda Ipsos felmérést készített arról, hogy mit gondolnak az emberek az otthon szülésről, illetve véleményük kialakítását mennyire befolyásolták a média beszámolói. A közvélemény-kutatást januárban, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló 1500 fős mintán végzeték.

A megkérdezettek 18 százaléka egyetért azzal, hogy egy nő egészségügyi szakember segítségével otthon szülje meg gyermekét, 72 százalék ellenzi, és viszonylag magas, 10 százalék a bizonytalanok aránya.

A megkérdezettek meg is indokolták válaszukat: az egyet nem értők 77 százaléka nem tartja biztonságosnak az otthon szülést, 26 százalék szerint felelőtlenség. 19 százalék az otthoni szülés közben kialakult vészhelyzetekről szóló tudósításokra alapozta álláspontját. 16 százalék vélekedett úgy, hogy Magyarországon nincsen megfelelő infrastruktúra az otthon szülésekhez.

Azok közül, akik egyetértettek azzal, hogy egy nő egészségügyi szakember segítségével otthon szülje meg gyermekét, 33 százalék azzal érvelt, hogy mindenkinek joga van eldönteni, hol szeretne szülni. 24 százalék azzal indokolta véleményét, hogy a megfelelő feltételek megléte esetén biztonságosabb otthon szülni, mint kórházban. Majdnem ugyanekkora, 23 százalék volt azoknak a tábora, akik azt mondták, már nagyanyáink is otthon szültek, ez régen is elfogadott volt. 21 százalék szerint otthon nagyobb a lelki biztonság, mint kórházban, 19 százalék úgy vélte, hogy ha egészséges a mama és a baba is, semmi okuk sincs rá, hogy kórházba menjenek.

Mivel a tervezett otthon szülések száma Magyarországon mindössze 0,3 százalék, így a többség közvetve tud csak tájékozódni a témában, véleményalkotásukat közvetett, a médiából (így például nyilatkozó orvosoktól) származó információk befolyásolják, hívta fel a figyelmet Sterk Barbara szociológus.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy az otthon szüléssel egyetértők tisztában vannak-e a saját táboruk méretével. „Ön szerint az emberek többsége egyetért vagy nem, ha egy nő egészségügyi szakember segítségével otthon szüli meg gyermekét?” – tették fel a kérdést. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettek 10 százaléka szerint ért egyet a társadalom többsége az otthon szüléssel. Ez azt jelenti, hogy az optikai viszonyok a társadalomban nem teljesen tiszták, az emberek tévesen értékelik a közvéleményt, mondta el Sterk Barbara. Ez az erdmény arra is utalhat, hogy az uralkodó norma, azaz az otthon szülés ellenzése lassan oszladozik a magyar társadalomban.

Az állam köteles lenne lehetővé tenni, hogy a nők eldönthessék, hol kívánnak szülni. Bár maga az otthon szülés ma sem ütközik törvénybe, a jelenlévő segítők szabálysértést követnek el. Ezáltal az állam valójában nem segíti, hanem tiltja, hogy a nők ott szüljenek, ahol akarnak. "A kísérők az állam dolgát végzik el, és ezért még büntetik is őket. Ez így nem mehet tovább" - fogalmazott Fazekas, ezért - ha a Székely Tamás vezette egészségügyi minisztérium nem hajlandó változtatni a szabályokon - az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház szakmai vezetője arról beszélt, hogy a céljuk nem az, hogy mindenki otthon szüljön, hanem hogy a társadalom ismerje el az otthon szülés létjogosultságát. Egyben számos, az otthon szülés ellen felhozott érvet is cáfolt. A nem megfelelő hazai infrastruktúrára például azt mondta, már tavaly tavasszal meghaladta a lakosság számát a mobil-előfizetések száma, az utak járhatók, a csatornázás és közművesítés is meg van oldva az ország jelentős részén, és rendelésre a pizza is melegen érkezik.

A biztonságos otthon szüléshez szerinte a gondoskodás bábai modellje szükséges. Ez azt jelenti, hogy a szülésbe orvos csak akkor avatkozik be, ha a komplikáció más módon nem védhető ki. A bábai modell a szülést természetes folyamatnak tekinti, amelynek megzavarása önmagában rejti a kockázatot, így a szakemberek nem vezetik, hanem kísérik a szülést. Az orvosi modell ezzel szemben a komplikációk elhárítására készül fel kórházi körülmények között, műszeres vizsgálati és beavatkozási lehetőségekkel.

Akadozó szakmai párbeszéd

A Napvilág Születésházban a várandósok (akár partnerükkel együtt) részt vehetnek egy ötvenórás tanfolyamon, ez azonban nem az otthon szülésre készíti fel őket, hanem magára a biztonságos szülésre. A helyszínről az ismeretek birtokában tudnak döntést hozni, erre egészen a szülés előtti utolsó pillanatig lehetőségük van. ”Minden nő ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a leginkább biztonságban érzi magát” – fogalmazott Geréb.

A szülés szabályozásának újragondolásáról, egyben az otthon szülés jogi hátteréről még Horváth Ágnes minisztersége alatt kezdődött a szakmai párbeszéd. A tárcánál az év elején el is készült egy munkaanyag, amely ha tartalmában nem is, de irányában a civilek számára is vállalhatónak tűnt. Az ügyben előrelépés azonban a minisztercsere óta nem történt.

A civilek átadták a sajtónak a korábban a minisztériumnak is elküldött koncepciójuk vázlatát. Eszerint a jelenlegi szülészeti ellátórendszer nem szülés-, hanem intézményközpontú, pazarló, felesleges beavatkozásokat végeztet el, továbbá szükségtelen kockázatoknak teszi ki az anyákat és a babákat, és hiányoznak a nyilvános intézményi és szakmai protokollok.

A javaslat a bába által vezetett szüléskísérést az orvosi modellel egyenrangúnak ismerné el. Kiterjesztené rá az állami finanszírozást, és felállítaná a bábák képzésének, tevékenységének, szakmai felügyeletének a szabályait. A tervezett szülés előtt írásbeli szerződés jönne létre a várandós nő és a szolgáltató (kórház vagy független szülészeti szolgálat) között. A szülés helyszínéről a nő szabadon döntene, a bábával egyeztetve.

Otthonszülésnek az otthon szülést tekintik

Az egészségügyi minisztérium csütörtök délután, a Napvilág Születésház évnyitójának napján kérdésünkre kétmondatos, komolytalan közleményben reagált a civilek sajtótájékoztatóján elhangzottakra és az ott kiosztott nyolcoldalas sajtóanyagra. "A tárca vizsgálja az otthonszülés szabályozásának jogi és szakmai lehetőségét. (Otthonszülés alatt természetesen azt értjük, mikor az édesanya csecsemőjét otthonában, saját lakásában hozza a világra.)"

A kínos üzenet elég egyértelmű: a kormányzat nem foglalkozik a kérdéssel. Ez különösen annak fényében meglepő, hogy az év elején még a tárca kérte a bábákat, hogy addig se hagyják magukra az otthon szülő nőket, amíg az otthon szülés jogszabályi hátterét megalkotják.