Orbán reméli, a hóval a hatalom is elolvad

2006.03.15. 17:47
Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja ünnepségén azt mondta, Magyarországnak nemzeti programra van szüksége, amely mögé minden magyar felzárkózhat. A Tabánban sok tízezer ember részvételével tartott rendezvényen egy hetvenöt méteres nemzeti színű zászlót feszítettek ki, ezzel szimbolizálva "a nemzeti együvé tartozást". Borókai Gábor a médiaegyensúly hiányáról beszélt, Schmitt Pál pedig a változás szükségességét hangoztatta.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy mulatságos történettel kezdte ünnepi beszédét a Dózsa György szobornál, ahol "Viktor, Viktor"- t skandálva köszöntötték. Az 1849-es országgyűlésen elhangzottakból idézve elmondta, a parlamentben azon vitatkoztak '49 februárjában, mivel kellene megünnepelni a forradalom kitörésének évfordulóját. "Börtönözzük be újra Táncsics Miskát, hogy aztán újra kiszabadíthassuk" - mesélte Orbán Viktor, megjegyezve, "akkor sem volt minden rendben".

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint a 2006-os március 15-e üzenete a következő: Magyarországnak nemzeti programra van szüksége, olyanra, amely mögé az egész nemzet fel tud sorakozni. 1848-hoz hasonlóan 2006-ban is választás előtt állunk: "egy ember erőlteti ránk a programját, vagy nemzeti programunk lesz", a nemzet közös programját követjük, nemzetközi vagy nemzeti érdekeket szolgálunk?

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje a nemzeti színű zászlókat lengető tömeg nagy tapsa közepette azt mondta: "Négy éve várjuk, hogy eljöjjön a pillanat; türelmesen, okosan és fegyelmezetten vártuk, hogy újra lehessen nemzeti programja, hogy újra lehessen nemzeti kormánya Magyarországnak. Tudjuk, mit akarunk".

Elolvad a hatalom?

"Ma még nem is képzeljük, mi mindent érhetünk el néhány hét múlva, amikor a hóval együtt elolvad a jelenlegi hatalom, és a téllel együtt távozik a sikertelen négy év minden őszintétlensége, kíméletlensége, gőgje és önteltsége, és akkor Magyarországra ismét beköszönt a tavasz, a megújulás az emberség és a tetterő" - fogalmazott Orbán.


Klikk a képre!

"Nem létezhet egységes, nyugodt és egyetértő nemzet, ha azon belül 700 ezer dolgozni akaró ember tétlenségre van kárhoztatva, és becsületes munka helyett segélyekre kell alapoznia családja életét".

Orbán Viktor hangsúlyozta: a 12 pont dicsősége és lenyűgöző ereje is abban állt, hogy sikerült megfogalmaznia a magyar nemzet akaratát, "nem egy ember programja volt, hanem egy egész nemzeté". "A 12 pont mindent túlélt, mert a nemzet alkotása, s nem valamiféle köztársasági szabásminta". "A köztársaság nemzetünk ruhája vagy építménye. Önmagában tehetetlen, a nemzet nélkül értelmetlen" - tette világossá a Fidesz elnöke. <

A rendezvényen felolvasták a hajdani 12 pontot, aminek egyes részeit kitörő ujjongás fogadta, a legnagyobb üdvrivalgást az utolsó pont, az Unió Erdéllyel váltotta ki. Rákai Phillip a hajdani követeléseket azzal egészítette ki: a 13. pont, hogy Orbán Viktor legyen az ország következő miniszterelnöke.

Médiaegyensúly

Borókai Gábor, az Orbán-kabinet kormányszóvivője, a Heti Válasz szerkesztőbizottságának jelenlegi elnöke arról beszélt, hogy egy jobb országban semmi keresnivalója nem volna egy politikai rendezvényen egy újságírónak. Ugyanis a tollforgatók feladata az adóforintok útjának nyomon követése, a hatalom ellenőrzése. Ezzel szemben Borókai úgy látja, a média legnagyobb része nem ezzel foglalkozik, hanem az ellenzéket vegzálja. Úgy vélte, ma nincsen médiaegyensúly Magyarországon, pedig az emberek egy felmérés szerint ugyanolyan mértékben tartanának igényt jobb, mint baloldali lapokra.

Kárhoztatta a médiapiacot, amiért a médiumok jelentős része külföldi tulajdonban van. Szerinte jelenleg nem lehetne több piacképes "polgári szemléletű" lapot rentábilisan működtetni, ehhez ugyanis hiányoznak a tőkeerős vállalkozók és a képzett újságírók. A volt szóvivő szerint a vállalkozások megerősítésével, illetve újságíróképzéssel lehetne segíteni.

 

 

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke Európai Parlamenti képviselő a változás szükségessét hangoztatta felszólalásában. A sportdiplomatából lett politikus azt mondta, a választásokig hátralévő időben mindenkihez el kell jutnia a fideszeseknek, és mindenkit meg kell kérdezniük, milyen jövőt szeretnének. Szónoklata végén Isten segedelmét kérte ahhoz, hogy "sokmillió ember álma megvalósuljon a változással".