Orbán ingyen internettel segítené a siketeket

2006.03.13. 19:26
A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek ápolásának munkaviszonyként való elismerésére, valamint a gépjárműbeszerzési támogatás jelentős emelésére tett ígéretet Orbán Viktor.

A súlyosan értelmi fogyatékos és a halmozottan fogyatékos embereket otthon ápolók munkáját teljes- vagy részidős munkaviszonynak kell elismerni és díjazásukra tízmilliárd forintot kell fordítani a költségvetésből, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn, az Országépítő találkozások fórumsorozatának utolsó állomásán, amelyen a fogyatékos emberek helyzetével foglalkozott.

Hétmilliárddal támogatnák a vakok pályakezdését

A több mint százötven, főként fogyatékos ember előtt tartott budapesti fórumon elmondta: a Fidesz programjában szerepel a mozgássérültek gépjárműbeszerzési támogatásának jelentős emelése is, a lakások akadálymentesítési támogatásának 150 ezerről 500 ezer forintra növelése.

Emellett 7 milliárd forintos költségvetési forrásból a következő években támogatnák a vak fiatalok tanulását és pályakezdését, a siketek számára pedig térítésmentesen biztosítanának internet-hozzáférést, ígérte a politikus. Február elején az MDF javasolt ingyen SMS-ezési lehetőséget a siketek számára.

BKV helyett taxi

Orbán Viktor - akinek szavait jeltolmács segítségével is figyelemmel követhették rendezvény résztvevői - közölte azt is, a Fidesz programja szerint az akadálymentesítés felgyorsítására mintegy 4 milliárd forint normatív támogatást biztosítanának az önkormányzatok számára. Kiterjesztenék a méltányossági gyermekgondozási segélyt, a fogyatékossági támogatás mértékét megemelnék és a költségvetésben külön alapot hoznának létre ennek finanszírozására.

Orbán a fórumnak helyet adó Soroksári úti műterembe eredetileg egy kerekesszékes fiatal lány társágában tömegközlekedéssel érkezett volna, azonban már az Astoriánál fel kellett adniuk, mert az aluljáró miatt nem tudták megközelíteni a villamosmegállót, így taxiba kellett ülniük.

A pártelnök a fórumon mikrofonhoz szólította Szekeres Pált, az előző és a mostani kormányban is szerepet vállalt mozgássérült olimpikont, aki azt hangsúlyozta: fontos lenne kialakítani egy olyan közigazgatási egységet, akár a miniszterelnöki hivatalon belül vagy kormánymegbízotti poszt formájában, amely koordinálja a minisztériumok között megoszló feladatokat a fogyatékosügy területén.

Hegedűs Lajos, a Mozgássérültek Országos Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékosokkal szemben minden kormánynak és pártnak komoly tartozása van.