Orbán: Terjed a Zuschlag-modell

2007.09.27. 17:59
Orbán Viktor Fidesz-elnök nem a szerdán nyilvánosságra került rejtett kamerás felvétel alapján állította egy hete, hogy lopják az uniós pénzeket, ugyanakkor az esetet úgy kommentálta, hogy az EU-pénzek felhasználásában is a Zuschlag-modell látszik megvalósulni, mint ahogy megítélése szerint az egészségügynek is az elzuschlágosítása zajlik. Az MSZP visszautasítja Orbán szavait.

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint szinte már minden napszakban újabb kormányzati korrupciós ügy lepleződik le. A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján a szerdán nyilvánosságra került rejtett kamerás felvételről elmondta, világosan látszik, hogy már nemcsak az ifjúsági pénzek elsíbolása zajlik a Zuschlag-modell alapján, hanem az EU-s pénzeknél is ezt a módszert alkalmazzák.

A Fideszes pártelnök úgy vélekedett, az új szocialista elit maffiamódszerekkel síbolja el a közpénzeket. Szerinte a fejétől bűzlik a hal, meggyőződése, hogy az ifjúsági pénzek elsíbolása éppúgy felülről irányított volt, mint ahogy az EU-s pénzek eltüntetésével is ez a helyzet. Leszögezte, az uniós támogatásokat az ország polgárainak szánják, nem egy szűk elitnek. Kérdésre válaszolva tagadta, hogy a szerdán nyilvánosságra került felvétel ismeretében mondta volna azt, hogy ellopják az uniós pénzeket.

Mint állította, ez mindenki számára világos, ha beszél egy vidéki vállalkozóval vagy önkormányzattal, mert mindenki számára látszik, mi zajlik ezen a területen. Orbán közölte azt is, ha konkrétan ismerte volna ezt az ügyet, kötelességének érezte volna, hogy feljelentést tegyen, így viszont csak politikai eszközökkel igyekezhetett felhívni a problémára a figyelmet.

Orbán szerint az egészségügyi reformmal kapcsolatos "koalíciós paktum" is a zuschlagi modellt követi, hiszen egy célja van, a biztosítottak pénzének magánzsebekbe vándoroltatása. A több-biztosítós modell bevezetéséről úgy vélekedett, azt a kormányzat mindenféle felhatalmazás nélkül készül bevezetni, amit minden igyekezetével igyekszik majd az ellenzéki párt megakadályozni.

Orbán emlékeztetett rá, hogy a tavalyi kampányban a Fidesz és az MSZP abban egyetértett, hogy nem szabad bevezetni a több-biztosítós rendszert, ez csak a szabad demokraták programjában szerepelt. Orbán elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ötszázalékos párt programja vált egy ország programjává. Azon vélekedésének is hangot adott, hogy az új rendszerben jelentősen, akár a tízszeresére nőhetnek az adminisztrációs költségek Bejelentette, ha a Fidesz kormányzati pozícióba kerül, visszaállítja az egybiztosítós modellt.

Varju László a szocialisták nevében visszautasította Orbán viktor szavait, leszögezve, Orbán állításai az egész országot sértik.