A Fidesz nem áll többé szóba Gyurcsánnyal

2006.09.21. 23:30
A Fidesz elnöke szerint sötét játszmák zajlanak a háttérben, és lehetségesnek tartja, hogy a negyedik napja tartó randalírozás a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak egy része. Orbán Viktor a két kereskedelmi csatornának adott interjúban továbbra is a szakértői kormány felállításának fontosságát hangsúlyozta.

"Magam is bizonytalanságban vagyok, milyen sötét játszmák zajlanak a háttérben. Minden jel arra mutat, hogy a dolgok nem a szakmailag indokolt rendben haladtak" - mondta a Fidesz elnöke csütörtökön a Tv 2-nek adott interjúban az MTV székháza elleni támadás kapcsán.

Titkosszolgálati akció a randalírozás?

Orbán Viktor szerint meg kell majd vizsgálni annak a lehetőségét, hogy mindaz, ami az elmúlt napokban történt, egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak része-e. "Amit Magyarországon az elmúlt másfél napban látunk, az mind arról szól, hogy az állam totális csődöt mondott az ügyben, miként kell egy ilyen helyzetet kezelnie, elhárítania, és megvédeni az emberek biztonságát" - szögezte le Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a rendőrség viselkedése a televízió épülete előtt - "maguk sem tudták pontosan, mit tegyenek" - felveti a gyanút, miért is küldték őket oda, és mi volt az utasítás. Az, hogy megvédjék a televíziót, vagy hogy magára hagyják? - tette fel a kérdést. Hozzátette: "rendes országokban", ahol felkészülnek a titkosszolgálatok, a rendvédelmi szervek, világos rend van, ki miről dönt, és azt végrehajtják. Úgy vélte, egyszer kellene már beszélgetniük a szakértőknek arról, milyen összefüggés van egyes kommunikációsan megtervezett politikai akciók és a hazai, illetve külföldi titkosszolgálati tevékenységek között.

Nem tárgyalnak Gyurcsánnyal

"Orbán Viktor azt mondta, azért nem mentek el a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozóra, mert a kormányfőt a történelemhez és a múlthoz tartozó személynek gondolják, "a Fidesz számára csak jogi értelemben Magyarország miniszterelnöke, erkölcsi és politikai értelemben bukottnak tekintjük, nincs vele miről tárgyalnunk". Az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, lehet, hogy Gyurcsány azt hiszi, hogy miniszterelnök, de nem az, valójában elvesztette a bizalmi alapot.

"Magyarország nem válhat egyetlen ember túszává, és a mi higgadt, nyugodt álláspontunk az, hogy egy beteges hazudozóval van dolgunk" - közölte Orbán Viktor. Kifejtette: a kormány által kidolgozott, "dilettáns" megszorító csomagot visszautasító Magyarország áll szemben a csomagot antidemokratikus módon, felhatalmazás nélkül, ha kell, az embereken erővel is áterőszakolni akaró kormánnyal.

Szakértői kormányt javasol

Orbán Viktor azt mondta, nem megszorító csomagra, hanem megoldásra van szükség. Szerinte ez három elemből áll. Az első pillér, hogy a felelősség kérdését nem lehet megkerülni, ezért büntetőjogi felelősséget kell viselni. "Azt majd a jogászok fogják eldönteni, hogy Gyurcsány Ferenc bűncselekményt követett-e el." Szerinte nem várhatják el a magyar emberektől, hogy bármilyen megszorító csomagot elfogadjanak, amikor ők nem tehetnek a kialakult helyzetről, akik viszont tehetnek, azok nem vállalják a felelősséget.

Második elemnek nevezte, hogy az emberek azt várják, garanciát kapjanak arra, ez még egyszer nem fordulhat elő. A harmadik rész pedig szerinte a kormány és a magyar társadalom közötti politikai patthelyzet feloldása, amit Orbán Viktor szerint egy korlátozott felhatalmazással rendelkező szakértői kormány létrehozásával lehet megtenni.

Gyurcsány megsértette a magyarokat

Az ellenzéki párt vezetője az RTL Klubnak adott interjúban azt mondta, Gyurcsány Ferenc a balatonőszödi beszédében megsértette az embereket, úgy beszélt a magyarokról, ahogyan egyetlen ország vezetője sem mer az övéiről. Szerinte nagygyűlések nélkül is világos, hogy mi között választ ma Magyarország.

Orbán bízik benne, hogy "meg tudjuk őrizni a választás tisztaságát", valamint úgy vélte, az október 1-jei önkormányzati választáson nyilvánvaló lesz, hogy az emberek megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől. "Az önkormányzati választás a helyi vezetőink megválasztásán túl szólni fog az ország általános helyzetéről." Az RTL Klubnak arra a kérdésére, mi alapján fogják eldönteni, hogy döntött a nép, úgy felelt: a pártlistán elért eredmények alapján döntik majd el, hogy bizalmat szavaztak-e az emberek az MSZP-SZDSZ koalíciónak. Mint mondta, a választók akaratát a Fidesz tudomásul fogja venni.