Demszky és Bozóki is házat mentenének

2006.02.16. 21:43
Civil szervezetek demonstráltak kedden a Király utca 40. számú ház lebontása ellen. Jogorvoslatra nem sok az esélyük, az épületet bármelyik pillanatban elkezdhetik bontani, pedig a bontási engedély kiadása álláspontjuk szerint törvénytelen volt. A civilek mellett Demszky Gábor és Bozóki András is így gondolja.

Az ÓVÁS! Egyesület és az Élőlánc Magyarországért kedden demonstrációt tartott a régi pesti zsidónegyed egy bontásra ítélt épülete előtt. Az akcióhoz csatlakozott a Budapesti Városvédő Egyesület, a Budapest Világörökségéért Alapítvány, a PRO BUDAPEST Világörökségi összefogás, a Védegylet, a Critical Mass, és a Zöld Demokraták Szövetsége is.

A civilek álláspontja szerint a VII. kerületi önkormányzat törvénytelenül adott ki bontási engedélyt a Király utca 40-re. A klasszicista épület 1844-ben, Hild József tervei alapján épült, a közvetlen szomszédságában álló épület pedig egyedi műemléki védelem alatt áll. A törvények értelmében a sarokház műemléki környezetnek minősül, így csak akkor adható ki a bontási engedély, ha ahhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hozzájárul. Az örökségvédelmi hivatalt nem tájékoztatták, pedig az engedélyt már 2004 októberében kiadták. Az ÓVÁS! jogorvoslatért az ügyészséghez fordult.

Érdekérvényesítés

Az események nem hagyták érintetlenül Bozóki András kulturális minisztert és Demszky Gábor főpolgármestert sem. A miniszter nyílt levélben fordult Verók Istvánhoz, a VI. kerület polgármesteréhez, melyben szolidaritást vállal a Király utca 40. védelmében fellépő civilekkel. „Ahol a jog eszközeivel nem jutunk előrébb, ott már csak a józan ész szava és kulturális örökségünk iránti felelősségérzet segíthet. Ezek nevében kérem Önt, hogy állíttassa le az épület bontását. Üljünk le és tekintsük át közösen, hogyan lehetne megőrizni és hasznosítani klasszicista építészetünk e remekét” – írja Bozóki.

Demszky Gábor főpolgármester szerdán kiadott közleményében biztosította az ügy szimpatizánsait támogatásáról: "mindazok, akik fontosnak tartják Budapest építészeti örökségének megőrzését, úgy gondolják, hogy ezt az épületet nem kellene lerombolni" - véli Demszky, aki azonban sajnálattal konstatálja, hogy az érvényes bontási engedély birtokában a VI. kerület és a VII. kerület ragaszkodik a ház lebontásához.

A KÖH is szolidarít

"Az épület az Andrássy út környezetében, világörökségi védettségű területen áll. Ez azt jelenti, hogy a műemléki hatóságot értesíteni kellett volna a bontásról. Mivel ez nem történt meg, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Varga Kálmán szerint a bontás jogsértő. Magam is egyetértek a KÖH állásfoglalásával" - jelenti ki Demszky Gábor.

Hozzáteszi azt is, hogy a széttagolt önkormányzati rendszer miatt a Fővárosi Önkormányzatnak nincs jogosítványa arra, hogy megakadályozza a bontást. A jelenlegi önkormányzati rendszerben a Fővárosi Önkormányzatnak nincsen érdemi beleszólása a régi pesti zsidónegyedben zajló folyamatokba. "Ezért csak kérni tudom a kerület vezetését, hogy módosítson szándékán és tegye lehetővé, hogy a Hild József tervezte lakóház és a többi még megmenthető épület megmeneküljön a pusztulástól" - olvasható a főpolgármester a közleményében.