Orbán Viktor népszavazást akar

2006.10.23. 17:57
Istentelen világ következne, ha engednének a kormánynak, mondta Orbán Viktor a Fidesz Astoriánál tartott október 23-i nagygyűlésén.

"Ötven év mérföldkő és magaslat" - kezdte beszédét Orbán Viktor az Astoriánál, tudósítónk becslése szerint negyvenezres tömeg előtt. A Deák téren, a nagygyűlés helyszínétől pár száz méterre rendőrök és tüntetők csaptak össze egymással a beszéd alatt is.

Nemzeti után nemzetközi szocializmus

A pártelnök 56-ot csodának nevezte, "ott és akkor jött a világra, amikor senki sem számított rá". A szocializmus bőséget, új, hibátlan emberfajtát ígért, de csak mérhetetlen szenvedést zúdított a magyarokra. A "nemzeti szocializmus" után beköszöntött a "nemzetközi szocializmus", a kettő között Orbán szerint csak annyi a különbség, mint az északi és a déli sark között.

A Fidesz-elnök az ötven évvel ezelőtti eseményeket, az ország függetlenségének kivívását idézi fel. "A titok nyitja a szívben lehet - mondta. - Ha a szívünk kitárul, akkor nem csak a szemünknek hiszünk."

A téveszme lelepleződött

A Fidesz elnöke a halál és a feltámadás legmegrázóbb ünnepének nevezte október 23-át. Ötven éve a magyar szó méltóságot, szabadságot, hűséget jelentett az egész világon, mondta Orbán, aki szerint a magyarok megmentették Európát a kommunizmustól, de Magyarországot nem tudták megmenteni.


Orbán Viktor az Astoriánál

Ötven éve Orbán szerint Nyugaton sokan voltak, akik a szocializmust izgalmas kísérletnek, a szovjet hadsereget pedig felszabadítónak tartották. A téveszme az 56-os magyar forradalommal lepleződött le, a magyarok üzenete szíven találta a világot, a szocializmus lelepleződött.

A világ 56 után értette meg, hogy a Szovjetunióval semmilyen paktumot nem lehet kötni, mondta Orbán, aki szerint az 56-os magyarok üzenete nélkül még mindig megosztott lenne Európa.

Visszatért a hazugság

"Milliószám élnek még Magyarországon olyan magyarok, akik nem érzik szabadnak magukat", a rendszerváltással nekik csak kiszabadulni, és nem megszabadulni sikerült. A felelősök számonkérése elmaradt, ezért térhetett vissza 16 év után a hazugság, amely pénzügyi válságot okozott. A hazug és dilettáns kormányzás árát most az elkeseredett emberekkel fizettetik meg. Egy ország áll szemben illegitim kormányával, mondta Orbán, mire a tömeg azt skandálta, hogy "Gyurcsány, takarodj!".

"Aki képes csak egy kicsit jobban szeretni a hazát, mint a hatalmat", az belátja, hogy a felelősöknek félre kell állniuk ahhoz, hogy az emberek részt vállaljanak a válság terheiből, mondta Orbán. Az önkormányzati választáson elért győzelem és a Kossuth téri sorozattüntetés ellenére sem sikerült még kivívni a "győzelmet".

Istentelen világ következne

A Fidesz elnöke szerint "istentelen világ" következhet, ha engednek a kormánynak. "A gát nem szakadhat át, a vizet mindig meg kell tartani" - mondta Orbán. A Fidesz elutasítja az erőszakot és kitart "a demokrácia nehézkes szabályai mellett", de azt sem hagyhatja, hogy veszélybe sodorják a családokat.

A Fidesz elnöke szerint egy ügydöntő reformnépszavazás jelentheti a megoldást a válságból való kivezetésre, amelyen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Kedden kezdeményezik a szavazást a tanügy, az egészségügy, a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében. "Ezzel eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa is." Orbán szerint ez a megoldás méltó 56 szelleméhez.