Népszavazást lehet tartani a több-biztosítós rendszerről

2007.04.19. 15:53
Az Országos Választási Bizottság szerdán hitelesítette egy fővárosi házaspár népszavazási kérdését, amely arról szól, hogy Magyarországon ne vezessék be a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert. Ha az Alkotmánybíróságnál nem támadják meg a kérdést, és összejön a 200 ezer aláírás, az nagy fejtörést okozhat az SZDSZ-nek.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?" - az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán hitelesítette ezt a népszavazási kérdést.

A beadványt két budapesti magánszemély, A. Zs. és felesége nyújtotta be. Az OVB rövid indoklása szerint az aláírásgyűjtő ív a törvényben meghatározott formai és tartalmi követelményeknek eleget tesz, ezért hitelesítésének akadálya nincs.

A koalíció feltétele?

A határozat ellen a közzététel után 15 napon belül lehet fellebezni az Alkotmánybíróságnál. Ha ez nem történik meg, akkor 200 ezer aláírást kell összegyűjteni a népszavazás kiírásához.

Ha népszavazás lesz ebben a kérdésben, az nagy fejtörést okozhat a politikának. Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondása után ugyanis az SZDSZ egyértelművé tette: a reformok folytatását a több-biztosítós modellel képzelik el, s ezt a koalícióban maradás feltételéül is szabták.

Az Egészségügyi Minisztérium az Index kérdésére egyelőre nem kommentálta az OVB döntését.

Az Országos Választási Bizottság hitelesítette a házaspár egy másik kérdését is, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt gazdasági társasággá történő átalakítását követően ne lehessen privatizálni, hanem maradjon állami tulajdonban?".

Burkolt alkotmánymódosítás

Elutasította viszont a testület A. Zs. és felesége harmadik népszavazási kérdését, amelyet így fogalmaztak meg: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon megmaradjon a szolidaritás elvű, egybiztosítós egészségbiztosítási rendszer?"

Az OVB indoklása szerint ez a kérdés félrevezető, mert azt sugallja, hogy ma kizárólag a szolidaritás elvű, egybiztosítós egészségbiztosítási rendszer működik Magyarországon. Ezzel szemben viszont ma is vannak önkéntes egészségbiztosító pénztárak, piaci alapon működő biztosítók.

Az OVB szerint nem dönthető el az sem, hogy egy ilyen népszavazás eredménye mennyi időre kötelezné a törvényhozást. Ez a kérdés ugyanis burkolt formában ugyan, de az Alkotmány módosítását eredményezné.