OVB-nem az MSZP népszavazási kezdeményezésére

2001.07.16. 19:14
Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy megtagadja a Magyar Szocialista Párt (MSZP) aláírásgyűjtő mintapéldányának hitelesítését az új eljárásban. Az OVB május 21-én határozatával hitelesítette a benyújtott példányt, ám a döntés ellen többen kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz (Ab).
Az MSZP korábban négy kérdésben - a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés, valamint a közoktatásban megszerezhető ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában - kezdeményezett népszavazást, és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítésre nyújtották be az OVB-hez. Az OVB május 21-én határozatával hitelesítette a benyújtott példányt, ám a döntés ellen többen kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz (Ab).

Az Ab július 9-ei döntésével megsemmisítette az OVB határozatát az MSZP által kezdeményezett ügydöntő népszavazás ügyében, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az aláírásgyűjtő íven több kérdés oly szerepel, hogy az ajánlási jogával élni kívánó választópolgár azokra egyenként, külön-külön nem tud egyértelmű választ adni, és egyben a kérdések közül választani, az alkotmány alapján a jogbiztonság érdekében megfogalmazott általános eljárási alapelvekkel is ütközik.

Az ülésen jelen volt Vastagh Pál (MSZP) egykori igazságügy-miniszter, aki úgy nyilatkozott, hogy az Ab határozatának megfelelően a kezdeményezést megismétlik. A szocialista politikus szólt arról: négy külön gyűjtőíven, amint a törvényes feltételek adottak lesznek, ismételten beterjesztik az OVB-hez a népszavazásra szánt kérdéseket. Hozzátette: gondolkodnak azon, hogy változtatnak-e a kérdéseken, szeretnék még világosabbá tenni a kezdeményezők szándékát az állampolgárok számára.

Vastagh Pál szerint megvan az esélyük a szükséges számú aláírás összegyűjtésére, mert ezek olyan kérdések, amelyek komolyan foglalkoztatják az embereket. A szocialista politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a következő kormányzati ciklusban a kormányon lévő erőknek nagyon fontos lesz a társadalmi vélemények pontos ismerete ezen kérdésekben.