OVB: Gyurcsány és Eperjes nem sértett kampánycsendet

2006.04.26. 09:54
Az Országos Választási Bizottság elutasította a kampánycsend idején választásra buzdító telefonüzenetekkel és sms-ekkel kapcsolatos, több mint negyven beadványt kedd esti ülésén. A testület a több mint négyórás ülésen egyenként megtárgyalta és elutasította az összes ilyen jellegű, a kampánycsend megsértését sérelmező beadványt.

A bizottság hét olyan beadványt tárgyalt, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangján megszólaló, választásra buzdító telefonhívásokkal kapcsolatos, 33 beadvány pedig Eperjes Károly színművész hangján érkező telefonüzenetekkel kapcsolatos. Három beadvány a választásra buzdító sms üzenetekkel volt összefüggésben.

A beadványok többségét bizonyítottság hiányában utasították el, de volt olyan beadvány is, amelyet azért utasítottak el, mert nem nevezett meg konkrét jogszabálysértést, vagy formailag alkalmatlan volt. A tagok közül néhányan úgy vélekedtek, hogy azon beadványok ügyében állapítsák meg a kampánycsendsértést, amelyek kapcsán beazonosítható a telefonszám alapján az sms küldője, azonban ez a többség elvetette.

Egyes bizottsági tagok szerint ugyan magánszemélyek egymás közötti sms útján történő kommunikációja nem minősül kampánycsendsértésnek ha barátokról, vagy ismerősökről van szó, de ha valaki ismeretlen embereknek küld sms-t, az már kampánycsendsértés. A négy órás ülésen felvetődött, hogy közleményt, vagy tájékoztatót fogalmaznak majd meg a kampánycsendet sértő sms-ek, illetve a telefonüzenetek kapcsán, azonban ezt az ülés legvégén a tagok elvetették.