Orbán: Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni

2007.01.03. 11:27
A Fidesz elnöke szerint a kormány abba az irányba halad, ahol gazdaságilag túlzottan függene Oroszországtól. Orbán a Magyar Demokratának adott interjújában arról is beszélt, hogy szerinte Románia viharos gyorsasággal fog fejlődni.

Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!".

Azt is mondta, hogy Románia, szemben Magyarországgal, él majd azzal a történelmi lehetőséggel, amit az uniós tagság kínál és képes lesz viharos gyorsasággal növekedni és erősödni. Ugyanakkor szerinte az Erdélyben élő magyarok szorult helyzetbe juthatnak. "Az RMDSZ, mint a mór, megtette kötelességét, örökös kormánypártként bizonyította a román demokrácia és kisebbségpolitika EU-érettségét. A kérdés az, mehet-e a mór?" - mondta.

Az interjúban Orbán Viktor az alkotmányos út választását javasolta a forradalommal szemben. Orbán Viktor a Fidesz feladatát abban határozta meg, hogy megteremtse a lehetőséget, "aminek segítségével erőszak nélkül fejezhetjük ki azt a népi erőt, amellyel elmozdítható a csalással hatalomra jutott koalíció". Szerinte ez a népszavazással elérhető.