Halasztják az Orbán-bizottság ülését

2005.06.15. 21:24
A Fidesz kivonulása miatt veszélybe került Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság a határozatképessége: a kormánypártiak várható elfoglaltságai miatt elhalasztják a testület következő ülését.

Az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság a tervek szerint június 29-én tartja következő ülését, addig a beérkezett dokumentumokat, adatokat értékelik - közölte a testület szocialista elnöke, Molnár László. Molnár szerint az Orbán-bizottság határozatképességének biztosítása érdekében van szükség a következő ülés elhalasztására, hiszen a képviselők egy része hivatalos elfoglaltság miatt nem tud részt venni az ülésen.

Okafogyottnak nyilvánították

Nem problémáznak
Nem kifogásolunk semmit - nyilatkozta az Indexnek Kovács Zoltán. Az ÉS főszerkesztője arra reagált, hogy a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. által indított per másodfokú eljárásában a bíró sajtóforrások szerint fideszes családi kapcsolatokkal rendelkezik. Kovács hangsúlyozta, hogy a lap bízik az elfogulatlan bírósági döntésben. A cég annyit kért a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy az ÉS cikkében szereplő napokon, amikor Orbán Viktor is részt vett felesége korábbi cége megbeszélésein, nem volt taggyűlés, így hiteles jegyzőkönyvek sem készülhettek. A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. elsőfokon vesztett: az ítélet szerint "sajtóhelyreigazításra nem adnak okot a helyreigazítást kérő személy szempontjából közömbös részletek, pontatlanságok".
A bizottság határozatképessége akkor került veszélybe, amikor az első ülésen a Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke közölte: nem kívánnak részt venni a bizottság munkájában. Ezt akkor Répássy Róbert azzal indokolta, hogy levélben kértek és kaptak tájékoztatást a történtekről Orbán Viktor pártelnöktől. Répássy Róbert a Fidesz elnökének válaszával indokolta, hogy távol maradnak a munkától. Orbán Viktor a levélben azt közölte: 1998 és 2002 között családjának nem származott semmiféle jövedelme állami támogatásból. Ennek alapján fogalmazott Répássy Róbert úgy, hogy "okafogyottá vált" a bizottság működése.

APEH-jegyzőkönyvet is kértek

Az utóbbi napokban újabb adatok érkeztek a bizottsághoz, amelyek értékelése megkezdődött - közölte Molnár László. A munkába könyvvizsgálókat is bevonnak. Korábban már megérkeztek a cégbíróságtól az ügyben érintett vállalkozások nyilvános adatai. Emellett az állami támogatások dokumentációját is bekérték az érintett minisztériumoktól. Ugyancsak adatokat kértek a Magyar Államkincstártól, ahol nyilvántartják az olyan állami támogatások kiutalásait, amelyek a minisztériumok nyilvántartásaiban nem szerepelnek. Ezen túlmenően bekérték az APEH-vizsgálat jegyzőkönyvét, amelyben összegezték a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nél a fenti időszakban végzett ellenőrzések eredményeit.

A június 29-ei ülésen az Élet és Irodalom főszerkesztőjét, Kovács Zoltánt és további három olyan munkatársát hallgatják meg, akik részt vettek a cikksorozat megírásában. Mellettük Duda Attilát, a Tokaj Kereskedőház Rt. jogi képviselőjét és Kántor Andrea ügyvezető igazgatót hallgatják meg. Orbán Viktor július 6-án jelenik meg a bizottság előtt. A volt miniszterelnök levélben már korábban közölte a bizottsággal: elfogadja a meghívást.