Orbán fenntartja a cenzúrázott állításokat

2004.10.21. 16:47
Orbán Viktor a Fidesz szóvivője szerint nem találja vállalhatatlannak a hírtévés interjújából eltávolított mondatokat, amelyek a privatizációs népszavazás esetleges kudarcára és annak következményeire vonatkoztak. A Hír Tv is visszakozott, és csütörtök este leadta a vágatlan interjút, de közben távozik a csatornától az interjú készítője és a hírigazgató.
Orbán Viktor Fidesz-elnök továbbra is vállalhatónak tartja azt a mondatot, amely kimaradt a Hír Tv-ben leadott interjújából -nyilatkozta az Indexnek Révész Máriusz, a párt szóvivője.
A kivágott részlet
Kóczián Péter: Ha a népszavazáson az emberek többsége azt mondaná, hogy a kormánynak van igaza és folytatódhat a privatizáció, azt vereségként értékelné?

Orbán Viktor: Azt totális vereségként. Úgy elszontyolodnék, vagy úgy kétségbeesnék - nem is tudom mi a jó szó -, akkor át kellene gondolni a Fidesz egész működését. Én abban a hiszemben teszem a dolgomat és abban a hiszemben fogalmaztam meg a privatizációval kapcsolatos álláspontunkat is, hogy ez szolgálja az emberek érdekét. Ha az emberek azt mondják, hogy az ő érdeküket nem ez szolgálja, hanem valami más, akkor valószínűleg nem arra a gondolkodásmódra van szükségük, amit én képviselek, tehát akkor súlyos konzekvenciákat kell levonni.

Révész szerint a pártelnök egyáltalán nem tartotta problémásnak a válaszokat, és nem is kezdeményezte azok kivágását az interjúból. Mint emlékezetes, Orbánt a hírcsatorna riportere a privatizációs népszavazás esetleges kudarcának következményeiről kérdezte. A pártelnök ekkor azt mondta, hogy ha rosszul mérték fel az emberek véleményét akkor el kell gondolkodni azon, hogy mit keres ezen a terepen, és le kell vonnia a konzekvenciákat. Orbán arra a felvetésre, hogy egyre rosszabbul "mennek a dolgok", visszadobta a labdát a riporternek: "csináljanak az emberek forradalmat?", majd hozzátette, hogy a dolgok irányának megfordítására van a népszavazás.

A Hír Tv csütörtökön mindenféle kommentár nélkül leadta az interjú vágatlan változatát is, jóllehet a műsorvezető, Kóczián Péter időközben felmondott az idézett mondatok kivágása miatt. Az Index információi szerint egyébként az interjút a leadás előtt a Fidesz PR háttérembere, Habony Árpád nézte meg.

A Hír Tv csütörtökön azonnali hatállyal felbontotta Gulyás István hírigazgató szerződését. Megkeresésünkre sem ő, sem Gajdics Ottó vezérigazgató nem kommentálta a lépést.

Az MTI úgy tudja, hogy Gulyás menesztése kapcsolatban áll a néhány nappal ezelőtt vágottan adásba került Orbán-interjúval, amelyet csütörtökön este teljes terjedelmében leadott a Hír Tv. A menedzsment tagjának közlése szerint "súlyos szerződésszegésként" értékelték, hogy Gulyás István nem hajtotta végre Gajdics Ottó egyes utasításait, illetve azokkal ellentétesen rendelkezett az Orbán-interjú teljes anyagának bemutatásával kapcsolatban.

Aggódnak Orbánért
Az MSZP a kivágott részek miatt csütörtökön a Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatót. Nagy Nóra szocialista képviselő szerint Orbán Viktorért aggódnak, mert világossá vált, hogy a decemberi népszavazásnak semmi köze a gazdasághoz, a privatizációhoz. A Fidesz elnöke "saját politikai karrierje érdekében ötmilliárd forintba kerülő népszavazásba hajszolja az országot", mondta az Indexnek a szocialista politikus. Ezért egy politikai csekket küldtek a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó volt miniszterelnöknek.