Pataky Attila: A hülyeség pártfüggetlen

2005.10.18. 10:01
Gyurcsány Ferenc a magyarság lelki egységének elárulója - állította az Indexnek Pataky Attila, aki a tavaly decemberi népszavazás óta fellépésein a Hűtlen után mindig elmondja, a miniszterelnök nem értheti ezt a számot. A Fidesz-rendezvényen nemzetárulózó Edda-énekes 1998-ban egyébként még Horn Gyula választási nagygyűlésén vallotta meg baloldaliságát.

Nem kívánta értelmezni Hűtlen című szerzeménye jelentését Pataky Attila az Indexnek. A rockzenész a Fidesz vasárnapi összegzésén adta elő szerzeményét, amit így kommentált: "Drága véreim! Csak, aki magyarul érez, azok értik ezt a dalt, az olyanok, mint Gyurcsány Ferenc, a magyar nemzet árulója, biztosan nem érti."

Vágy Trianon óta

A kormányfő az Indexnek adott nyilatkozatából kiderült, hogy nemhogy nem érti, de nem is ismeri Pataky szerzeményét.

"Ha valaki nem érti, nem érzi, arra nem akarom ráerőltetni saját értelmezésem" - nyilatkozta az Indexnek kedden Pataky, aki szerint egy szabad ország szabad rockzenészeként joga van véleményt nyilvánítania. "Gyurcsány Ferenc minden megszólalásával, cselekedetével erre késztetett" - tette hozzá.

Hétfőn a zenekar egyik rajongója emailjében úgy értelmezte a Pataky által minden Edda-koncerten elmondottakat, hogy a dal a tavaly december 5-i, állampolgársági népszavazás óta kapott új értelmet. "Így igaz. Trianon óta a magyarság vágya, hogy újra egyek legyünk. Ha ez materiálisan nem is lehetséges, legalább lelkiekben. Gyurcsány Ferenc a magyarság lelki egységének elárulója" - mondta az Indexnek a rockzenész.

Nem a szimpátia

"Mindig is a rosszról és a szeretetről énekeltem, mindig megírtam a véleményemet" - mondta Pataky, aki szerint életműve egyfajta kórkép is. A rockzenész egyben elutasította, hogy véleményét politikai szimpátiái befolyásolják.

"A hülyeség pártfüggetlen, mindkét oldalnak odamondok, ha kell. Ha a saját oldalunk mond hülyeséget, azt is bírálni fogom" - zárta a beszélgetést Pataky, kézcsókot küldve az őt hétfőn hiába zaklató velvetes kolléganőnknek.

Az eddás énekes 2002 áprilisában tűnt fel először a Fidesz kampányában, amikor többek között Ákos és Vikidál Gyula mellett ő is kiállt Orbán Viktor mögé a Kossuth téri tribünre. Pataky azóta rendszeres meghívottja a párt, a párt körül működő szervezetek és a polgári körök rendezvényeinek, bár az Eddának korábban sem kellett nélkülöznie a politikai bulikat.

MSZOSZ-díjas

A rendszerváltás idején még országgyűlési képviselőséggel is kacérkodó Pataky először a IV. kerületi SZDSZ-nek ajánlotta fel szolgálatait és a fiatalok körében elért befolyását. A szabad demokraták választása azonban helyette Székhelyi Józsefre esett. A Pataky vezette együttes 1998-ban viszont a szocialisták kampányában zenélte be magát. Az Edda a budapesti Építők székházában Horn Gyula, az MSZP akkori elnöke és Sándor László, az MSZOSZ első embere közös választási nagygyűlésén adott koncertet, ahol Pataky a közönség előtt baloldali érzelemeit is megvallotta, egy év múlva pedig átvette az MSZOSZ díját, amit zeneművészeti kategóriában ítélt neki oda a szakszervezeti vezetés.

A politikai szereplések mellett Patakyról az elmúlt években főként vállalkozói tevékenysége okán is születtek sajtóhírek, de azért szerepelt például a Csinto című dokumentumfilmben is, ahol szintén zenésztársak, Zámbó Jimmy, Zalatnay Sarolta társaságában a cigányvajda ötvenedik születésnapi buliján barátkozott az ott megjelent más vállalkozókkal.