Civilek a háború ellen

2003.01.15. 20:01
A Civilek a békéért kezdeményezés keretében megrendezett szerdai vitafórum résztvevői felszólítják a kormányt arra: semmilyen módon ne támogassa az Egyesült Államok tervezett iraki agresszióját, tegyen meg mindent a háború elkerülése érdekében.
Az iraki háborút ellenző mintegy 120 civil szervezetet tömörítő kezdeményezés felhívásában arra kéri a kormányt: se magyar katonákat, se az ország légterét, illetve földi bázisokat ne bocsásson az amerikai haderő rendelkezésére, s "szerezzen érvényt a nemzetközi jognak, amely tiltja háború indítását, és nem ismeri a megelőző háború fogalmát".

Kutya kötelesség

Horn Gyula volt miniszterelnök, a Szocialista Internacionálé alelnöke a civil szervezetekkel vitába szállva utalt arra: nem szabad az Irak ellen tervezett háborút kiemelni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, a terrorizmus elleni harc és a tömegpusztító fegyverek jelentette veszélyek összefüggéseiből.

Mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében, de ha nem marad más megoldás és az ENSZ a háború mellett dönt, akkor "kutya kötelessége" ezt Magyarországnak támogatnia - mondta Horn Gyula. Hozzátette: az Irakkal kapcsolatban tervezett intervenció nem az első az elmúlt években, a koszovói és az afganisztáni katonai akciók pedig elérték céljukat.

"Háborúval nem írtható ki a terrorizmus"

Krausz Tamás történész vitaindítójában rámutatott: nincs bizonyíték arra, hogy háborúval a terrorizmus kiirtható. Szerinte az elmúlt időszakban kifejezetten növekedett a terrorista cselekmények száma a Közel-Keleten.

Irakkal kapcsolatban a gazdasági, szociális és emberi jogi kérdésekről szólva úgy vélekedett: az amerikai elnök, az olajcégek és a fegyvergyártók kezében van. Felvetette: Palesztinában és Algériában például miért nem támogatja az Egyesült Államok a terrorizmus megfékezését, és a szövetségesei közé tartozó Szaúd-Arábián és Pakisztánban miért nem tesz semmit a tömegpusztító fegyverek ellen.

Csak békés megoldást tudnak elképzelni

Békási Balázs egyetemi hallgató vitaindítójában úgy fogalmazott: a háború már elkezdődött. Véleményét indokolva többek között elmondta azt is: az amerikai hadigazdaság már megkapta ez évi rendeléseit, s ezekbe már az iraki háború szükségleteit is bekalkulálták.

A bekiabálásoktól sem mentes vita során Horn Gyula arra várt volna választ a háborút ellenző felszólalóktól, hogyan lehet megoldani háború nélkül a helyzetet abban az esetben, ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások.

Ezzel kapcsolatban Szőke Károly megjegyezte: pacifistaként nem tudnak olyan megoldásban gondolkodni, amely nem békés. A humanista mozgalom képviselője úgy vélekedett: hiányzik a valódi szándék a háború elkerülésére és a békés megoldások megtalálására.