Betörni az elit orrát!

2003.02.24. 11:47
Vasárnap Szegeden párttá alakult a Pajzs Szövetség, amelynek legfontosabb célja, hogy az április 12-ei népszavazáson a magyar választópolgárok nemmel szavazzanak az EU-csatlakozásra. A szervezet elutasítja a jelenlegi pártrendszert. Ahogy Halász József elnök fogalmaz: "Azért kell párttá szerveződni, hogy megszűntessük a pártrendszert." Ideológiában a Szent Korona tanra és Németh László minőség forradalmára építenek.
"Akkor most az lesz, hogy megalakítjuk a Pajzs Szövetséget politikai pártként" - mondja Halász József alapítóatya egy szakállas embernek a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ nagytermében vasárnap valamivel egy óra előtt. Életében eddig semmi politika nem volt. Harmincegy éve szerzett jogi és programozó matematikusi diplomát, különben adatbázis filozófiával foglalkozik 1967 óta. Gazdasági koordináló rendszerére Kupa Mihály - Halász szerint - azt mondta, hogy két év alatt gatyába rázná a gazdaságot.

Megteremtik saját kertországukat

Halász József: Akkor most az lesz, hogy megalakítjuk a Pajzs Szövetséget
Halász Józseftől rövid interjút kérünk, miközben fel-feltűnik Vincze István levezető elnök - nem azonos a TBSC egykori válogatott balszélsőjével -, ahogy idegesen az órájára mutogat. Halász szerint rendszerváltás kell, mert a parlamenti pártok az alkotmány december 17-ei módosításával összeborultak. Ennek elérésében eszközük a többségi nem a közelgő EU-népszavazáson. A cél: befelé önellátás, kifelé piacgazdaság. Legalábbis addig, amíg a többi nemzet is rá nem ébred a piacgazdaság abszurdumára. Akkor aztán minden ország véghezviszi a Németh László-i minőség forradalmát, megteremtik saját kertországukat és mindenki boldogan él, míg meg nem hal.

Csak oda kell ülni, és valamit írni

A jegyzőkönyvvezető, Vince, Halász és a mandátumszámláló
A pártalapításba azért még becsúsznak kisebb hibák. A brosúrákat nem fűzték össze, a videóról egy óra után derül ki, hogy nem működik, a nyomtatóban nincs patron. A jobboldali sajtót áruló újságosnak el kell mennie, a hamarosan pártelnökké avanzsáló Halászt akarja felkérni a terjesztés folytatására, aki szabadkozik. "Most erre nem érek rá." Valóban fontosabb dolga van, jegyzőkönyvvezetőt és szavazatszámlálót keres ugyanis.

"Én még életemben nem vezettem jegyzőkönyvet" - szabadkozik egy napközis tanítónő külsejű hölgy, majd kötélnek áll, mert Halász megnyugtatja: "Csak oda kell ülni, és valamit írni." A potenciális szavazatszámláló munkája mibenléte felől érdeklődik. Halász nem jön zavarba: "Össze kell számolni a szavazatokat."

Én lengettem a magyar zászlót

Három magyar összehajol
"Mi ez?" - kukkant be valaki az ajtón. "Megalakítjuk a Pajzs Szövetséget" - hangzik a válasz. És magyarázólag Halász hozzáteszi: "A MIÉP-esek csinálják a cirkuszukat, egyszerűen úgy néz ki, hogy nem marad olyan politikai erő, mely a magyarságot képviseli." Az újságárus személyének kérdése rendeződik. Egy fiatalember árulja a Kanadában megjelenő Magyar Jelent címoldalán az Árpád sáv és Dávid csillag cikkel, amely a Kossuth téri tüntetésekkel foglalkozik. "Én is ott voltam, én lengettem a magyar zászlót" - mondja büszkén az árus, nem firtatjuk, hogy melyik oldalon.

Dezső jön?

A tagság
Még egy rövid kérdés a kameramanhoz: "Dezső jön?" "Nem." És kezdődik. Halász megismétli már vázolt programját, majd ilyeneket mond: "Április 12-én vérző orral megy el az urnák mellől az egész politikai elit. Ekkor kell nekünk a munkát elkezdenünk és megszervezni a független Magyarországot." "Miért kell párttá szerveződnünk? Hogy megszűntessük a pártrendszert Magyarországon, mert ez a legtökéletesebb eszköze az emberek megosztottságának." "Le kell döntenie mindenkinek a benne lévő bálványt, legyen ez Csurka-bálvány, Orbán-bálvány, Dávid-bálvány, Medgyessy-bálvány vagy Pető-bálvány. Ezek egy embertelen eszmék kiszolgálói." A minőség forradalma önmagában nem elég - kuszálja össze a szálakat a szónok -, mert a Szent Korona-tan alapján kell az új Magyarországot felépíteni. Is.

A szónoklat után kezdődtek a bajok, mert a hallgatóság kérdéseket tehetett fel, ennek keretében az egyik alapító eljutott ahhoz a súlyos problémához, hogy mit csinált Jézus Krisztus 12 és 32 éves kora között, és választ is adott rá: Indiában volt, ahol 108 éves korában halt meg.

Halász döbbenten nézett maga elé, Vincze István - ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem azonos a TBSC egykori válogatott balszélsőjével - idegesen az órájára mutogat, de egyikük sem szól közbe.