Paks bővítéséről népszavaztatna Illés Zoltán

2008.01.06. 16:02
Népszavazást tartana a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről Illés Zoltán fideszes szakpolitikus, mert úgy véli, ez olyan súlyú ügy amiről az egész társadalmat meg kell kérdezni. A politikus a Vasárnapi Híreknek adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy népszavazással kellene dönteni a kormányzati negyedről is.

A paksi atomerőmű tervezett bővítése olyan fajsúlyos dolog, hogy feltétlenül népszavazásnak kellene róla dönteni - nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Illés Zoltán. A Fidesz szakpolitikusa úgy látja, hétezer szélerőmű megépítésével teljes mértékben ki lehetne váltani a paksi erőművet.

Illés úgy látja az alternatív energiaforrások elterjedéséhez hiányzik a politikai döntés, pedig szerinte kamattámogatást kellene adni ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy napelemet, vagy napkollektort szereltessen a házára.

Illés Zoltán elismeri Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter környezetvédelem iránti elkötelezettségét, de úgy véli a politikus "főként eladható akciókkal nyomul, a szisztematikus háttérmunka azonban nem a tárcája erőssége. A fideszes politikus úgy látja, letöltendő börtönbüntetést kellene kiszabni az állatkínzókra és nem felfüggesztettet.

A kormányzati negyedről Illés azt mondta, bár bizonyítani nem tudja, ingatlanspekulációt sejt a háttérben és értelmetlennek tartja a beruházást. Szerinte a kormánynak vagy el kellene állnia a tervtől, vagy fővárosi szintű népszavazást kellene kezdeményezniük.