Nyomozás a németkéri házrombolás ügyében

2002.09.20. 17:12
Rongálás gyanújával rendőrségi vizsgálat indult a paksi romák csütörtökön Németkéren lerombolt házával kapcsolatban. A bedőtanyai romákat egyelőre konténerekben helyezik el, közben pedig újra százak őrzik a németkéri házat, megakadályozandó a tuladjonos roma család beköltözését.
Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását végrehajtva Németkér lakossága csütörtökön módszeresen lakhatatlanná tette az odaköltözni akaró egyik bedőtanyai család házát. A fedél nélkül maradt egyik Bedő-tanyai roma család csütörtökön délután szeretett volna beköltözni a paksi önkormányzat pénzén vásárolt új otthonába, de ezt az épület elé gyűlt több száz németkéri lakos megakadályozta.

Este lincshangulat uralkodott a faluban

A faluban este már lincshangulat uralkodott, a felbőszült tömeg kidöntötte a ház kerítését, megrongálta a tetejét, letépte az ereszcsatornát, valamint betörte az ablakokat is, ezáltal az épület lakhatatlanná vált. A falu polgármestere, Mihályi Józsefné a Roma Sajtóközpontnak elmondta: csakúgy, mint a teljes képviselőtestület, maga is ott volt az akciónál.

A polgármester csitítani próbálta a tömeget

"Csitítani próbáltam a tömeget, ezer embert. Először még sikerült, másodjára már nem. A falu lakossága egy emberként állt neki az épületnek" - tájékoztatott a községvezető, akit épp a rendőrségi meghallgatása idején értünk utol. Mihályiné - hangsúlyozva, hogy szerinte nem a romákkal szemben, hanem a paksi önkormányzat döntése ellen tiltakozott így a lakosság - hozzátette: valószínűleg az önkormányzat fizeti majd ki a ház vételárát. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, rongálás gyanújával indított nyomozást az ügyben - tudtuk meg a főkapitányság sajtóreferensétől.

Mintegy kétszáz helyi lakos vonult fel pénteken délután Németkéren az egyik paksi roma család néhány napja megvásárolt háza elé, mert attól tartanak, hogy a tulajdonosok újra megpróbálnak beköltözni az ingatlanba. A rendőrség az ügyben nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen.

Újra százak a németkéri háznál

Pénteken délután újból tömeg gyűlt a romos ingatlan elé, mert úgy értesültek, hogy a romák megint megpróbálnak beköltözni. Az emberek közül többen azt hangoztatták, hogy a költözést akár erővel is megakadályozzák, és ha a tulajdonosok rendőri kísérettel érkeznek, akkor "utána rendezik az ügyet".

A kampány miatt van a herce-hurca?

Egy asszony úgy fogalmazott: "kiráz a hideg bennünket, ha arra gondolunk, megnövekszik a bűnözés a faluban, itt már senki és semmi nem lesz biztonságban". Volt, aki azon véleményének adott hangot, hogy az egész ügy csak a közelgő önkormányzati választások miatt van. "Paks vezetői exportálják a problémáikat, hogy jobb színben tűnhessenek fel szavazóik előtt". A helybéliek leszögezték: bárhogy is lesz, egységesen lépnek fel a betelepülők ellen, és mindaddig kitartanak, amíg erre szükség van.

A két hete lakhatatlanná vált, majd lerombolt házaik romjainál az elmúlt éjszakát is sátrakban töltötte az öt otthontalan család. Ideiglenesen és véglegesen is megoldódik azoknak a romáknak az elhelyezése, akik két hete maradtak fedél nélkül a Pakshoz tartozó Bedő-tanyán - nyilatkozta az MTI-nek Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány. Mint mondta, a családok hamarosan szükséglakásokba és a cigány kisebbségi önkormányzat irodájába költözhetnek.

A konténerekben szerszámokat tárolnak majd

A rászorulóknak két önkormányzati szükséglakásban, valamint a helyi cigány kisebbségi önkormányzat irodájában biztosítanak ideiglenes elhelyezést. "Az önkormányzattól kapott pénzen két család építkezni fog, egy házat vásárol valahol, egynek pedig a kisebbségi irodát alakítják át úgy, hogy megfeleljen a hosszabb távú tartózkodás céljára is" - tette hozzá Horváth. Bár korábban szó volt arról is, hogy az otthon nélkül maradt romák konténerekbe költöznek, Horváth most elmondta, hogy a Bedő-tanyára szállított négy konténert nem lakhatásra, hanem az építkezéshez szükséges szerszámok, kellékek tárolására szolgálnak majd.

Szombaton tüntetnek a betelepülés ellení

A paksi cigány önkormányzat képviselője, Solt Pál kifejtette: valószínűleg sikerül két lakást megvásárolni a közeli Kövesden, a többiek pedig új házat építenek a korábbi otthonaik helyén. Addig az is előfordulhat, hogy a roma képviselet irodájába költöznek be a családok - közölte Solt. A Paks környéki falvak lakói szombaton a város polgármesteri hivatala előtt tiltakoznak a szerintük a szociális problémáitól más települések rovására megszabadulni szándékozó paksi önkormányzat ellen.