Ideiglenes otthonaikba költöztek a bedőtanyai romák

2002.09.21. 14:03
Hat település csaknem ötszáz lakosa demonstrált a paksi önkormányzat épülete előtt, tiltakozva a bedőtanyai romák településükön való elhelyezése ellen. Az egy hónapja otthontalanná vált családok eközben sátraikból átköltöztek ideiglenes szálláshelyükre, két szükséglakásba, illetve a helyi cigány önkormányzat irodájába.
Hat településről mintegy félezer tüntető vonult szombaton a paksi városháza elé, hogy tiltakozzon a városi önkormányzatnak azon eljárása ellen, amelyet a Bedő-tanyai roma családok elhelyezése ügyében tanúsított. A Faddról, Gerjenből, Dunaszentgyörgyről, Németkérről, Pusztahencséről és Dunaföldvárról érkezett polgárok demonstrációja rendben, békésen zajlott, a kétórásra tervezett, de mindössze egy órán át tartó tüntetésen semmiféle atrocitás nem történt.

"Paks nem először eportálná a nyomort"

A tömeg elé lépő alkalmi szónokok az elmúlt napokban már többször hangoztatott sérelmeiket mondták el, kiemelve, hogy "Paks nem először tett kísérletet problémái exportálására, de ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni". Nehezményezték, hogy amikor a város elrendelte az életveszélyessé vált Bedő-tanya kényszerbontását, az ott lakók elhelyezésének lehetséges megoldásairól nem egyeztetett a környező kistelepülések önkormányzataival.

Volt, aki azt mondta: még nem múlt el a veszély a környező falvak lakóinak feje fölül, mert bár Paks és a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetői, valamint a rászorulók pénteken megállapodtak egy "mindenki számára elfogadható megoldásban", az erről szóló írásos megállapodást még senki sem látta.

Két ház épül Bedőtanyán?

A bedő-tanyai roma családok időközben átköltöznek ideiglenes otthonaikba: két önkormányzati szükséglakásba és a helyi kisebbségi önkormányzat irodájába. Értékeik egy részét az atomerőműtől kapott és a tanyán felállított konténerekben helyezik el. Az MTI a helyszínen ingóságaikat összegyűjtő emberektől úgy értesült, a szükséglakásokban mindössze egy hónapig maradnak, mert ígéretet kaptak, hogy a Bedő-tanya helyén két könnyűszerkezetes házat építenek számukra. Egy család végleges elhelyezésére - némi átalakítást követően - a kisebbségi irodában lesz mód.

Előzmények

A mintegy 40 bedő-tanyai roma két héten keresztül élt a katasztrófavédelem sátraiban. Az önkormányzat a tulajdonosoktól megvette a telket, amelyen a lerombolt ház állt, a családok azonban - a kialakult közfelháborodás miatt - a pénzből egyetlen környező településre sem tudtak elköltözni.

A paksi romákat arra hivatkozva, hogy kezelhetetlen emberek és bűnözők hírében állnak, sehol nem fogadták be. Csütörtökön Németkéren például a felbőszült tömeg megrongált egy már megvásárolt ingatlant, hogy megakadályozza beköltözésüket a faluba. A romák elhelyezése ügyében pénteken megállapodás született, amelynek eredményeként nemcsak ideiglenesen, hanem várhatóan hosszú távon is rendeződik a bedő-tanyai romák helyzete.