Megszüntetetik az eljárást a földhivatali vezető ellen

2004.04.17. 10:20
Törvénytelenül hallgatták le Pálfalvi Istvánt, a Fővárosi Földhivatal vezetőjét, értesült a Népszabadság. Pálfalvi házi őrizetét megszüntették, útlevelét visszaadták. Az ellene indított eljárást néhány napon belül megszüntetetik.
Pénteken az ügyészségi nyomozók megszűntették a Fővárosi Földhivatal vezetőjének házi őrizetét, útlevelét visszaadták. A Népszabadság értesülései szerint az eljárást napokon belül megszüntetetik, ahogy az ügy másod-, harmad- és negyedrendű gyanúsítottjával szemben már meg is tették.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) telefonlehallgatásokon alapuló feljelentése nyomán indított eljárást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Pálfalvi István ellen. A nyomozóhivatal március 23-án őrizetbe vette, és hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg Pálfalvit. Az ügyészség a hivatalvezető előzetes letartóztatását is indítványozta. Az előterjesztést azonban a bíróság elutasította, s csupán a gyanúsított házi őrizetét rendelte el. Az ügyészség megfellebbezte a döntést, majd két nappal később indokolás nélkül visszavonta azt.

A Népszabadság úgy tudja, hogy törvénytelenül hallgatták le a földhivatali vezetőt. Az NBH az állami és egyes fontos közintézmények nemzetbiztonsági és általános biztonsági védelme érdekében alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket, hatásköre azonban nem terjed ki az olyan köztörvényes bűncselekmények felderítésére, mint például a vesztegetés.

Pálfalvi védője a lapnak elmondta: bár védencével szemben a törvénytelenül beszerzett bizonyítékok miatt szüntetik meg az eljárást, fenntartja korábbi állítását, miszerint a Pálfalvi nem követte el a neki tulajdonított bűncselekményeket. Az ügyészség azzal gyanúsította, hogy különböző ajándékokért és juttatásokért soron kívül intézett el ingatlanügyeket.