Bajnai: Nem pofapénz a 200 milliárdos támogatás

2007.09.28. 12:33
Az önkormányzati, területfejlesztési tárca minisztere maga is szükségét érezte, hogy bizonygassa, nem nyúlja le senki a most beharangozott 200 milliárd forintos vidékfejlesztési pénzt. A Fidesz azonban nem hiszi, s azt követeli, hogy a feketegazdaság ellen zengzetesen küzdő miniszterelnök csapjon szét a mutyizó szocialisták között.

Mintegy 180-200 milliárd forint uniós támogatásból származó forintot kíván a leghátrányosabb kistérségek felzárkóztatására fordítani az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon szerint a célzott program mintegy egymillió embert érint.

A miniszter azt ígéri, hogy a fejlesztési források "nem pofapénzek" lesznek, hanem "objektív fejlettségi mutatók" lehet rájuk pályázni. A tervek szerint további 14 kistérség számára felzárkóztató programot is indítanak, ez további félmillió állampolgár helyi esélyeit javítja majd.

Bajnai azonban a 200 milliárdos támogatás esetében nem érezte elegendőnek a "nem lesz pofapénz ígéretet", hanem egész sarkosan fogalmazott. Mint mondta, személyes ellenségének tekinti azokat, akik az uniós fejlesztési pénzeket ellopják, vagy azokkal mutyiznak. Később kijelentette, hogy a rejtett kamerás videófelvételen Weiszenberger-féle nem uniós pénzről van szó.

Bajnai Gordon a minap nyilvánosságra került csalást úgy kommentálta, hogy ha valaki "csalni, lopni, szélhámoskodni, mutyizni próbál" az húzzon el az uniós pénzektől, illetve a visszaélőket feljelentik, börtönbe juttatják. (A miniszter azért azokat is kiosztotta, akik azt mondják, hogy az uniós pénzek jelentős részét ellopják. Például Orbán Viktor merészelt ilyet állítani.) A tárca internetes oldalt hoz létre, ahol bárki bejelentheti, ha szerinte az uniós forrásokat nem szabályosan használják fel.

A Fidesz azonban konkrétabb lépéseket tenne, s megszüntetné a két, uniós pályázati hálózatot, azaz a kistérségi megbízottak, illetve az Nemzeti Fejlesztési Terv Házhoz jön rendszerét. "Ehelyett választott köztisztviselőkre bízná az uniós források menedzselését" - jelentette be Pelczné Gáll Ildikó.

Az ellenzéki párt alelnöke szerint erre azért van szükség, mert ezeken a hálózatokon keresztül, felülről kiépített és központilag irányított rendszerben a szocialisták "lenyúlják" az uniós pénzeket a hálózatokba delegált pártkatonáik révén. Mint mondta, ugyanilyen metódussal csaklizzák el a közpénzeket az ifjúsági támogatások és az egészségügy átalakítása esetében is. Pelczné szerint a Zuschlag-eset nem egy "önálló kis sziget", hanem az egész egy része, sok ilyen ügy lehet még, nem tudni, hogy mennyi.

Kezdeményezését a Fidesz országgyűlési határozati javaslat formájában nyújtja be a parlamentnek, illetve hétfőre összehívja az uniós források felhasználását ellenőrző eseti bizottságot, hogy megvizsgálja, miként válhatott MSZP-s pártpénzzé az európai források egy része.

Ugyanis az ellenzéki párt szerint Magyarország rossz gazdasági helyzete és az uniós pénz "ellopása" között szoros összefüggés lehet, mert ha e pénzeket valóban gazdasági fejlesztésekre fordítják, akkor most nem itt tartana a haza. "Gyurcsány Ferenc sokszor beszél a gazdaság kifehérítéséről, de pártelnökként először "saját háza táján kell söpörnie", mert az MSZP-n belül "tombol a feketegazdaság" - mondta Pelczné.