Gidófalvi visszafoglalja a Pannon Rádiót

2002.08.09. 11:07
Augusztus 16-án hozzákezd saját műsorának sugárzásához a Pannon Rádió frekvenciáján az adó többségi tulajdonosa, a Gidó Média Kft. A cég felszólította a Bocskai Szabadegyetemet, hogy legkésőbb eddig az időpontig függesszék fel saját adásukat. A Franka Tibor nevével fémjelzett szerkesztőség védelmében csütörtökön csaknem nyolcvanan jelentek meg a rádió Szabadság téri stúdiója előtt, és újabb akciókat terveznek arra az esetre, ha "veszély fenyegetné az adót".
augusztus 16-án megkezdi saját műsora sugárzását a Pannon Rádió frekvenciáján a csatornával kapcsolatos jogokat birtokló többségi tulajdonos, a Gidó Média Kft. Erről tájékoztatta pénteken Gidófalvi Attila ügyvezető igazgató az MTI-t. Hozzátette, az ehhez szükséges engedélyek beszerzését már megkezdték, és felszólították a hullámsávon hosszabb ideje saját programját sugárzó kisebbségi tulajdonost - a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökét -, hogy legkésőbb augusztus 16-án nulla óráig hagyjanak fel saját műsoruk sugárzásával.

A kisebbségi tulajdonos nem jelent meg

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a Gidó Média július 29-i taggyűlésén úgy határoztak, az illetékes bíróságon - a médiatörvényben meghatározott összeférhetetlenségre hivatkozva - kezdeményezik az alapítvány kizárását a cégből, és meg is tették az ehhez szükséges jogi lépéseket. Gidófalvi Attila arra felhívta a figyelmet arra, hogy a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány öt alkalommal nem vett részt a taggyűlésen, így tárgyalásos úton nem tudták rendezni a cég visszás jogi helyzetét.

Csütörtökön már tüntettek is Gidófalvi ellen

Gidófalvi levélben értesítette tervéről a szabadegyetemet, a dokumentumot csütörtökön kora este élő adásban ismertette a Pannon Rádió. A levél hatására az egyik hallgató azt javasolta, menjenek a Szabadság téri stúdióhoz és védjék meg kedvenc rádiójukat. A felhívás hatására csaknem nyolcvanan jelentek meg a téren, ott lediktálták telefonszámukat a Lelkiismeret '88 csoport aktivistáinak, majd távoztak a helyszínről. Kocsis Imre, az Erzsébet hídi blokád egyik szervezője azt ígérte a demonstrálóknak, hogy azonnal értesíti őket, ahogy "helyzet van".

Egy kis történelem

Gidófalvi Attila korábban több sajtónyilatkozatában is emlékeztetett arra, hogy előzőleg már az Országos Rádió és Televízió Testület is kimondta az alapítvány tulajdonosi szereplésének összeférhetetlen voltát. (A médiahatóság február 19-én hozta meg e döntését, arra hivatkozva, hogy a médiatörvény értelmében nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult szervezet az, amelyben a döntésének befolyásolására valamely párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője jogot szerzett.)

Gidófalvi Attila - a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány kivételével - maga mögött tudva a Gidó Média többi tulajdonosát, május 10-én költöztette el eredeti helyéről adóját és stúdióját az ehhez szükséges engedélyek birtokában, és még aznap megkezdte saját műsora sugárzását. Nyolc napon át párhuzamosan sugárzott a régi és az új stúdió, illetve adó, majd Gidófalvi Attila a médiatörvény megsértésének további elkerülése érdekében kilenc napja leállította saját adását. Az alapítvány ugyanezen a napon a Pannon Rádió frekvenciahasználata, telephelye és műsorszolgáltatása ügyében büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes, tettesek ellen.