Gidófalviéké a Pannon rádió frekvenciája

2002.08.15. 11:56
A Pannon rádió műsorát eddig sugárzó adó kikapcsolását rendelte el a Hírközlési Területi Hivatal csütörtökön. Így a Gidó Média Kft. sugározhatja a műsort hármashatárhegyi telephelyéről. A kisebbségi tulajdonos Bocskai Szabadegyetem Alapítvány korábban közölte: korrupcióra gyanakszik és feljelentést tesz.
A Hírközlési Területi Hivatal (HTH) elrendelte a Pannon rádió adását jelenleg sugárzó adó kikapcsolását, és egyúttal engedélyezte, hogy a 99,5 MHz-es frekvencián a Gidó Média Kft. új adóval sugározza Pannon rádió című műsorát -áll a Hírközlési Felügyelet (HF) közleményben.

A HTH a Gidó Média Kft. kérésére - miután műszaki kifogást nem talált az új adóval kapcsolatban - adta ki a rádióengedélyt az új, hármashatár-hegyi telephelyről való sugárzásra. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a korábban kiadott, a Meredek utcai telephelyre szóló engedély.

Nem lehet práhuzamos adás

A HTH egyidejűleg elrendelte a Bocskai Alapítvány tulajdonában lévő berendezés kikapcsolását az adók párhuzamos működése és az abból adódó vételzavar elkerülése céljából. A Hírközlési Felügyelet emlékeztet arra, hogy a Gidó Média Kft. 2000. október 12-e óta rendelkezik rádióengedéllyel a Pannon Rádió sugárzására a 99,5 MHz-es frekvencián, a budapesti Meredek utcai telephelyről. A kft. képviseletében Gidófalvi Attila 2002. április 15-én kérte az adóberendezés ideiglenes áthelyezését a hármashatár-hegyi telephelyre, az engedélyt május 18-i érvényességgel meg is kapta. A HF utal arra, hogy napokig párhuzamosan szólt a két adó, majd a hatóság felszólítására az ügyvezető a hármashatár-hegyi adást szüntette meg. Július 10-én a Gidó Média Kft. arról tájékoztatta a hivatalt, hogy az új telephelyen a sugárzáshoz szükséges valamennyi feltétel megvan, és egyúttal kizárólagos engedélyt kért augusztus 16-tól az új telephelyre, illetve az új adóberendezésre.

"A Gidó Média Kft. elismerte a Bocskai Alapítvány tulajdoni igényét a Meredek utcai adóberendezésre, ennek értelmében annak kikapcsolása az alapítvány feladata. A HTH egyúttal megállapította, hogy a jogszabályok, illetve a társasági szerződés tükrében a Gidó Média Kft. ügyvezetőjének van képviseleti jogosultsága az államigazgatási eljárásban. Ugyanakkor megjegyezzük, hogy az adóra vonatkozó műsorszolgáltatási jogosultságot az ORTT adja ki, míg a Hírközlési Felügyelet csak az adóállomás működtetéséhez szükséges műszaki feltételeket vizsgálja" - áll a HF közleményében.

Győri Béla korrupcióval vádol
A Pannon Rádió a sajtószabadság, a törvényesség megvédése és a közéleti korrupció visszaszorítása érdekében minden hazai és nemzetközi fórumon kezdeményezi a Hírközlési Területi Hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésének semmissé tételét - áll Győri Béla közleményében. A Bocskai Szabadegyetemért Alapítvány kurátora a "közéleti korrupciós ügyet" kormányzati szinten is kivizsgálná. A HiF területi hivatala alaposan gyanúsítható hivatali bűnpártolás bűntettének elkövetésével, amit megerősítenek az eddig is az alapítvány birtokában lévő bizonyítékok - fogalmaz a kurátor. A Pannon rádió kisebbségi tulajdonosa, a Bocskai István Szabadegyetem Alapítvány a múlt héten bejelentette, feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen korrupció gyanúja miatt.