Vádat emeltek 'Papa' ellen

2001.09.10. 22:24
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt hétfőn Sándor István nyugállományú rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori felderítő tisztje - közismertebb nevén Papa - ellen hivatali visszaélés, vesztegetés és hamis tanúzás miatt. A vádak alapján akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható. Sándor ügyvédje a vádemeléstől függetlenül az adatvédelmi biztoshoz fordult, hogy szüntessék meg az ellene folyó büntetőeljárás iratainak 85 évre szóló titkosítását.
Sándor Istvánt kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel és hamis tanúzás bűntettére való felbujtással vádolja a főügyészség. Bár a vádiratban szereplő bűncselekmények alapján a büntetőeljárási törvény szerint nem lenne kötelező, tekintettel az ügy bonyolultságára és kiemelt jellegére, az ügyészség a Fővárosi Bírósághoz nyújtotta be a vádiratot, nem pedig helyi bírósághoz - tette hozzá Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A 'Papa' mellett még öt személyt vádol az ügyészség

Sándor István cselekményeivel összefüggésben öt további személyt vádol az ügyészség. Az MTI úgy tudja, az ügyészség szerint Cs. Imre terhére róható szolgálati titoksértés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, vádlott társa még Sándor Istvánnak négy civil személy: P. János, A. M. Ali, K. László és B. Róbert.

Borbély Zoltán elmondta, hogy a titkos minősítési ügy vádiratának hivatali visszaéléssel kapcsolatos pontja szerint Sándor István egy rablási, emberölési ügyben akadályozta a sikeres büntetőeljárás lefolytatását, közreműködött abban, hogy a hatóságok ne tudják felderíteni a bűncselekményeket, terhelő bizonyítékokat tartott vissza, és ezzel jogtalan előnyt biztosított egyik jelenlegi vádlott társának. Ugyanakkor Sándor István vádlott társával közösen két céget alapított, melyek vagyoni terheinek kifizetésére 300 ezer forintot kapott.

Nem valószínű, hogy még az idén elkezdődik a per

A vesztegetéssel kapcsolatos vádpont szerint Sándor István egy ízben azért vehetett át félmillió forintot, mert fellépett egy súlyos közlekedési bűncselekménnyel gyanúsított személy őrizetbe vételének megakadályozásáért. A hamis tanúzásra felbujtás vádpontja pedig egy adócsalási üggyel áll összefüggésben. Sándor Istvánt tavaly október végén vették őrizetbe a hatóságok, egy nappal azt megelőzően, hogy az Országgyűlés olajbizottsága előtt vallomást tehetett volna. Sándor István április 12-ig maradt előzetes letartóztatásban. Hegedűs László ügyvéd, Sándor István védője nem várható, hogy az év végéig elkezdődne a Fővárosi Bíróságon a Sándor István elleni per, amelyet a Fővárosi Főügyészség vádemelése kapcsán indítanak.

A 'Papa'ügyvédje közölte a vádemeléstől függetlenül Sándor István az adatvédelmi biztosnál hétfőn kezdeményezte, hogy szüntessék meg az ellene folyó büntetőeljárás iratainak 85 évre szóló titkosítását. Sándor Istvánt, aki a kilencvenes évek közepén az azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóság felderítő tisztje volt hivatali visszaélés, vesztegetés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly októberben, egy nappal azelőtt, hogy az országgyűlés olajbizottsága meghallgathatta volna. Áprilisban szabadlábra helyezték, és benyújtották ellene a vádemelési javaslatot. A büntetőeljárás aktáit viszont a közelmúltban 85 évre titkosították a hatóságok. "Miután megítélésünk szerint nem történt bűncselekmény, és az államtitokká nyilvánítás feltételei sem állnak fenn, azt kérjük az adatvédelmi biztostól, szüntesse meg a titkosítást" - közölte Hegedűs László.