Szili két fideszes interpellációt tiltott le

2007.05.07. 06:57
Az ellenzéki Pelczné Gáll Ildikót és Kiss Attilát Szili Katalin házelnök arra szólította fel, hogy ne sértsék meg Szilvásy György és a parlament tekintélyét, majd elvetette, hogy interpellációjukat hétfőn elmondhassák. Csak, ha újrafogalmazzák, írja a Magyar Nemzet. Szili Katalin cáfol.

"A szocialista kormány még mindig hazudik reggel, hazudik éjjel, hazudik este?", és a "Meddig folytatódik a sumákolás?" című interpellációkat a parlament és az interpellált tekintélyének megvédéséért Szili Katalin visszautasította, írja a Magyart Nemzet. Az előbbit Kiss Attila, az utóbbi Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő mondta volna el hétfőn.

A lap szerint a házelnök a címek miatt döntött úgy, hogy a felszólalások ebben a formában nem hangozhatnak el. Szili a Magyar Nemzet szerint csak abban az esetben engedné elmondani, ha újrafogalmaznák, és nem sértenék a megszólított, Szilvásy György személyét.

Pelczné a II. Nemzeti Fejlesztési Terv "átláthatóságát és számonkérhetőségét" firtatta volna. Kiss a kormányzati pozíciókba kerültek KISZ-es előéletéről érdeklődött volna.

Szili Katalin hétfőn délben az MTI-nek nyilatkozott, és cáfolta az infoirmációt. Szili Katalin elmondta, mindössze annyi történt, hogy a kancelláriaminiszter kérésére levelet írt a két érintett fideszes képviselőnek, amelyben kérte, mellőzzék a minisztert sértő kijelentéseket és, ha lehet, fogalmazzák újra felszólalásukat.

Hozzátette, ezen indokok alapján nem utasíthatja és nem is utasította el az interpellációk elhangzását, pusztán jelezni szerette volna a Fidesz irányába, hogy nem ez az első eset, amikor káros, sértő szóhasználat jelenik meg az interpellációikban. A házelnök véleménye szerint az, hogy a magánéletben ki, hogy beszél, milyen szavakat használ, az a magánügye, de az országgyűlésben szükséges egyfajta viselkedési norma. Szili Katalin elmondta, annál is inkább igaz, hogy nem tiltotta le az interpellációt, hogy Pelczné Gáll Ildikóé elhangzik a hétfői országgyűlési napon.