Ki hazudik? Röviden: Ön, hosszabban: Önök!

2004.06.07. 12:02
Kérem fejezzék be az üvöltözést - próbált rendet tenni Szili Katalin házelnök az Áder János és Kovács László napirend előtti szóváltását követő hangzavarban. Próbálkozása több mint negyedórán át sikertelen maradt, sőt Kovács mikrofonját is ki kellett kapcsolnia.
Áder János, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt azt rótta fel az MSZP-nek és az MSZP elnökének, hogy mialatt a Fideszt vádolják hazugsággal, aközben "Kovács Lászlónak bírósági papírja is van arról, hogy hazudik".

Mindjárt kettő

"Méghozzá nem is egy, hanem kettő." Áder szerint a szocialisták sok millió forintot költenek arra, hogy hazugságaikat szétszórják az országban. A frakcióvezető ismét emlékeztetett a gázáremelésre, amelyről az MSZP azt állította, hogy nem lesz, valamint idézte azokat a szocialista kijelentéseket is, amely 23 millió román munkavállaló magyarországi megjelenésére vonatkoztak. Áder Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnököt is megszólította, mondván, ha szerinte a Fidesz petíciója kommunista program, akkor szintén kommunista programnak tartja-e Medgyessy Péter kormányának programját, amely több ígéretet tartalmaz, mint a petíció.

A román csecsemők

Kovács László válaszát kérdéssel kezdete: "Ki hazudik?" "Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!" A pártelnök cáfolta, hogy valaha azt mondta volna, hogy 23 millió román fog Magyarországra jönni: "soha nem gondoltunk a csecsemőkre". A gázárügyre térve Kovács azt mondta: ideje végre az emelésről úgy beszélni, ahogy megtörtént. Kovács szerint 2002-ben a Fidesz először 40, majd 50 százalékos emeléssel riogatott, ehhez képest azonban a kormányváltás után csak jóval később következett be az emelés, és az is kompenzációval - jelentette ki Kovács.

Bravóztak

Áder János, Répássy Róbert és több fideszes képviselő bravózással, nevetéssel és hangos közbekiáltásokkal akasztotta meg többször Kovács mondatait. Az MSZP oldaláról a képviselők Fidesz-kocsmát emlegettek. Kovács még mikrofonja kikapcsolása előtt az ügyészséggel szembeni pervesztésére is kitért, amelyben szerinte nem hazugsággal, hanem az "ügyészség személyiségjogainak megsértésével" vádolják. Szili Katalin többször is megpróbálta lecsillapítani a kedélyeket, ám ez mindaddig, amíg Kovács mikrofonját ki nem kapcsolata, nem sikerült.

Hidegzuhany a bejelentőre

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke példátlannak nevezte az ellenzék riogatását az elmúlt hetekben. "A hétvégén dupla Bokros-csomagot ígértek, ami a bejelentőt is hideg zuhanyként érte", utalt arra, hogy vasárnap Orbán Viktor nyakába zúdult a feje feletti ponyván összegyűlt esővíz a fideszes nagygyűlés idején. Tabajdi Csaba, az MSZP frakcióvezető-helyettese Trianon sérelmének gyógyírjáról beszélt. Szerinte Magyarországnak nem érdeke Románia integrációjának késleltetése, ezzel szemben a Fidesz európai szinten áskálódik. Tabajdi országszerte a Fidesz szellemi környezetszennyezését tapasztalja. Kovács László Tabajdi kijelentésére úgy reagált, hogy Trianonra emlékezni, de meghaladni kell, amire a nemzetrészek közötti határ eltörlésével van mód. "Aki késlelteti Románia integrációját az árt Magyarországnak" - jelentette ki. Szerinte az ellenzéknek az a baja, hogy nem ők írták alá az EU-csatlakozási szerződést.