Gyurcsány optimista

2008.11.24. 12:04

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőn az interpellációk, azonnali kérdések és válaszok, illetve a kérdések után megkezdődik az úgynevezett bankmentő csomag általános vitája. A két javaslat közül az egyik a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítése címen az állami tőkejuttatás feltételeit tartalmazza, a második az ezzel párhuzamos változtatásokat vezetné át az ez évi büdzsén.

    A korábbi elképzelésekkel szemben, kikerült a törvényjavaslatból a 200 milliárd forintos szavatoló tőkére vonatkozó előírás. Így most az az alapfeltétel, hogy olyan magyarországi székhellyel rendelkező bank kaphat tőkejuttatást az államtól, amely meghatározó jelentőségű a hazai pénzintézeti szektorban. A csomag részeként az állam összességében továbbra is 300 milliárd forintot fordíthatna arra, hogy hitelintézetben tőkét emel. (MTI)

  • Az adótörvényeknek és a költségvetésnek is megteremthető a többsége a parlamentben, erről Gyurcsány Ferenc írt blogjában hétfőn. Ez szerinte legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca, mint amennyire a kormány sikere. A miniszterelnök úgy fogalmazott, más oldalról pedig a költségvetés elfogadása a legnagyobb ellenzéki párt stratégiai veresége és egyben az ország sikere. Gyurcsány Ferenc szerint az a költségvetés, ami a "parlament asztalán van, az adott helyzetben érdemi gazdaságpolitikai és politikai alternatíva nélkül áll". (MTI)
    Fotók: Huszti István
  • Az SZDSZ frakciója fél négykor kezdődő ülésén dönt arról, hogy megszavazzák-e a költségvetést és az adótörvényeket. Valószínűleg igent fognak mondani.
  • Pelczné Gáll Ildikó kárhoztatta a kormányt, hogy nem elég, hogy nem ismerte fel a válságot, most jól szembe is megy Európával, ahol például kamatot vágnak, míg nálunk emelnek. A Fidesz alelnöke szerint a kabinet rendbetételi intézkedéseinek levét a nép issza meg. Pelczné interpretációjában holnap például elveszik a 13. havi nyugdíjat (egyébként 80 ezer forintban maximálják). Az MSZP frakció hurrogott, az ülést vezető Mandur László meg pisszegett, de a Fidesz alelnöke akkor is elmondta, hogyha az átlagember szív, akkor a jobboldal nem tudja elviselni, hogy hihetetlen mennyiségű ember tobzódik az állami cégek vezető szerveinél, hihetetlen pénzekért. Így a Fidesz azt kezdeményezte, hogy csökkentsék ezeket a pénzeket, három fősre metéljék az állami cégek grémiumait.
    02
  • A kormány részéről senki sem reagált Pelczné szavaira.
  • kökény Mihály (MSZP) jól lehordta a Fideszt, hogy itt pattog a válság miatt, miközben Gyöngyösön ellehetetlenítette az Apollo Tyres gumigyárat, Egerben pedig a jó színvonalú ellátást nyújtani kívánó Hospinvestet fúrja. Úgyhogy, vont tanulságot Kökény, a Fidesz a helyi közösségek érdekeit ne áldozza fel a napi politikai értékek oltárán. Aztán kiderült, hogy Kökény tulajdonképpen az egri kórház ügyét akarta magasztalni, hogy ott minden szép és jó, a politikai ráhatás pedig ott érhető tetten, hogy Ózdon például nem zavarja a Fideszt a magángyógyítás, mivel ott fideszes az önkormányzat.
    03
  • Aztán a kormány meggondolta magát, és Székely Tamás magához ragadta a mikrofont. Az egészségügyi miniszter az ellenzék szájába rágta, hogy az egészségügy területeinek vagy 30 százalékán már ott a magántőke, majd azon értetlenkedett, hogy ennek fényében a Fidesznek miért csak Eger fáj. De azt megígérte, hogy 90 napon belül úgyis lesz egy ÁNTSZ-ellenőrzés az egri kórházban.
    04
  • Herényi Károly nem a kormányt támadta, az MDF-et fényezte. Miszerint, hogy holnap végre beérik a Fórum 4-5 éve elvetett magja, és végre az országgyűlés elé kerül a haláladó. Ha nem is a teljes eltörlése, magyarázta az MDF frakcióvezetője, legalább az a javaslat, hogy 20 millió forintos érték alatt nem terheli sarc az örökséget. Ráadásul olyan sarc, magyarázta Herényi, ami rendkívül igazságtalan, továbbá rendkívül keveset hoz a büdzsének. Hát támogassa mindenki, kérte Herényi.
    05
  • Veres János támogatás helyett beszólt az MDF-nek, hogy sok populista érv után most végre tényleg egy kidolgozott javaslatról lehet beszélni. Persze, magyarázta a pénzügyminiszter, nem jön el még az örökösödési kánaán, hisz a javaslat is differenciál érték, rokonsági fok, stb. szerint. Veres azért annak örült, hogy akadnak ügyek, amiben a pártok meg tudnak állapodni.
    06
  • A jövő évi költségvetés fő számairól, valamint az adótörvényekhez és a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról döntenek holnap a képviselők. A benyújtott 400 módosító indítvány még mindig kevesebb a korábbi években megszokott mennyiségnél, de még így is érthetetlenül sok. Vitára ilyenkor nincs hely, egy-két perc jut egy módosítóra, szavazás, jöhet a következő. A parlamenti képviselőknek ilyenkor van a legkevesebb lehetőségük pártjuk álláspontjával szembehelyezkedni. Ha a kormánynak nem sikerül többséget szereznie a költségvetéshez, az Gyurcsány bukását is eredményezhetné. De az SZDSZ valószínűleg a büdzsé mellé áll.
  • "Úgy szét lehet szavazni a költségvetést, hogy előállhat olyan helyzet, hogy maga a kormány áll elő azzal: ezt a költségvetést nem kéri, mert ez nem az övé? - nyilatkozta Tölgyessy Péter politikai elemző a Kossuth rádiónak ma reggel.

    Ha a költségvetést nem szavazzák meg, annak rövid- és középtávon is kínos hatásai lehetnek mind a kormányra, mind az ország gazdasági helyzetére nézve. Először is: a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak adott ígéret a szigorúbb költségvetésre egyből nem teljesül. Ez bizalomvesztéssel és a jelenlegi helyzetben Tölgyessy szerint rapid pénzpiaci problémákkal járna.

    De a kormány ugyanakkor jó esélyekkel néz a holnapi szavazás elébe. ?Mintha az ellenzék nem akarná bármi áron elkaszálni ezeket a javaslatokat, mintha nem akarná vállalni annak a felelősségét, hogy most, ebben a pillanatban elszálljon a kormány? - mondta Tölgyessy.

    ?Azt hiszem, ha az SZDSZ nem szavazza meg ezt a költségvetést, hallatlan kockázatnak teszi ki magát és a kormányt, de a legfrissebb jelek arra utalnak, hogy egyhangúlag megszavazzák.?

  • Harrach Péter a létbiztonságról vizionált, különösen a gyermekes családokéról, akik között már most is sok a munkanélküli, és még mennyi lesz. Márpedig a KDNP-s politikus szerint ezért nem a válság, hanem a rossz politika felelős, a Kádár-rendszer intézkedéseivel együtt. Az "átkos" ugyan megadta a teljes foglalkoztatás biztonságát, no de ledózerolta a vállalkozó kedvet és a szabadságot. Aztán a rendszerváltás megadta a szabadságot, elvette a munkabiztonságot, és bevezette az "éljünk segélyből" gondolkodást. Majd jött a vállalkozó kedvet és az öntudatot egyaránt erősítő Orbán-kormány, amikor valami megmozdult. Akkor azonban befutott a Medgyessy-Gyurcsány kormány, és visszamenőleg még a Kádár-rendszer eredményeit is eltörölte. Ami a jövőt illeti, végre hatékonyan kellene pénzt költeni a munkahelyek védelmére, javasolta Harrach Péter.
    07
  • Gusztos Péter a romákért szólt, hangsúlyozva, hogy egyelőre senki nem ismeri a brutális merényletek indítékait, de az biztosan tudható, hogy a megtámadottak romák, cigányok, honfitársaink. Az SZDSZ frakcióvezetője azt is biztosra veszi, hogy a jobboldal egy militáns része gerjeszti a romaellenességet, miközben oroszlánnak képzelve magukat, gyáva hiénaként zárt alakzatban ijesztgetnek nőket és gyerekeket. A politikai-társadalmi összefüggés Gusztos szerint egyértelmű, a bűnügyi kötődéseket viszont a rendőrségnek kell feltárnia.

    Márpedig az meglepő volt, emlékezett Gusztos, hogy a rendőrség szinte pár órával a pécsi kézigránátos merénylet után kijelentette: az ügynek nincs etikai vetülete. Persze, tette hozzá Gusztos, ez a hozzáállás azóta megváltozott. A szabad demokrata frakcióvezető-helyettes érti a félelmeket, hiszen borzasztó lenne, ha kiderülne, rasszista erőszak dühöng Magyarországon. De, figyelmeztetett Gusztos, jobb, ha senki nem dugja a fejét a homokba, és a társadalom nem áll itt felkészületlenül.

    09
  • Az igazságügyi tárca államtitkára teljesen egyetért Gusztossal. Juhász Gábor azért a rendőrség jogos érdemeit kiemeli, miszerint egy 50 fős rendőri csoport próbálja tisztázni a legutóbbi ügyet, hogy térfigyelő rendszerek óvják majd a necces környékek biztonságát, hogy zöld vonalon lehet majd üzenni, ha valaki valami gyanúsat észlel.
    10
  • A 13. havi nyugdíj változtatása mellett a képviselői költségtérítés megadóztatásáról szóló módosító javaslatról is név szerint szavaznak kedden a képviselők az Országgyűlésben - ebben állapodtak meg a frakciók hétfőn a Házbizottság rendkívüli ülésén. Nem tárgyal ugyanakkor hétfőn az Országgyűlés a kormány, valamint az állami vállalatok igazgató tanácsainak és felügyelőbizottságainak tagjainak fizetéscsökkentéséről, bár a Fidesz kérte az ehhez szükséges Házszabálytól eltérést. (FH)
  • Ismét Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter került napirendre. Winkfein Csaba az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság részről felemlegetette, hogy Pettkó András október 28-án interpellálta Szűcs Erika családügyi és szociális minisztert, de a válaszát nem fogadta el a Ház. Szűcs Erika akkori válasza az illetékes bizottság elé került, és ezt vitatja most meg a parlament.
  • Török Zsolt szocialista képviselő, a szociális és ifjúsági bizottság javaslatának vitája közben felhívta az ellenkézi honatyák figyelmét arra, hogy bizony nem minden fiatal drogfüggő Magyarországon. Kijelentését hurrogás kísérte, még Orbán Viktor is eleresztett egy mosolyt, annyira tetszett neki Török abszurd feltételezése. A prevenció, új stratégia alkotása és együttműködés lehet a kulcs a drogkérdés megoldásában, mondta Török.
  • A bizottsági javaslatot az Országgyűlés elfogadta, tesszük hozzá, nem sokon múlt (185 igen, 184 nem szavazattal).
  • Nagy Andor KDNP-s képviselő a csepeli szennyvíztisztítóról értekezett. Felhívta kollégái figyelmét, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítményéről van szó. Gyakorlatilag a főváros összes szennyét képes lenne magába szippantani. Amennyiben megépülne ez a tisztító, teljes mértékben eleget tudna tenni hazánk az uniós előírásoknak. A helyzet az, közölte Nagy, hogy sajnos nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy kell. A projektet körüllengi valami furcsa dolog. Különféle jelentések kerülnek elő, és már uniós szinten is vizsgálódnak az ügyben.
  • Burány Sándor nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár felhívta kollégája figyelmét, hogy hozzászólása számos ponton vérzett, sok volt benne a valótlan állítás és a pontatlanság. Burány nem sok biztatót mondott, a vizsgálódások egy-másfél évig is eltarthatnak a jelenlegi állás szerint. 2010-ben azonban megkezdődik a szennyvíztisztító próbaüzemeltetése, próbálta menteni a menthetőt az államtitkár. A beruházás irányításának jelenleg a legfontosabb feladata, hogy a szennyvíztisztító a megadott határidőre elkészüljön.
  • Nagy Andort nem nyugtatta meg az államtitkár válasza. Továbbra sem fogy ki a kérdésekből a KDNP-s honatya, és a "valami bűzlik Dániában idézettel utasította vissza a választ. Közben Áder János elfoglalta az elnöki pulpitust, és közölte, az Országgyűlés elfogadta Burány Sándor válaszát.
  • Katona Kálmán, ahogy a múlt héten is a széndioxid-kvóták eladása körüli nyugtalanító körülmények miatt aggódott. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerinte játszik az árakkal, valami nagyon nem frankó az eladások körül. Senki nem tud semmit, Katona pedig nem akar várni az éves jelentésre, hogy megtudja az igazságot.
  • A környezetvédelmi és vízügyi miniszter válaszában csak néhány részletre tért ki. Szabó Imre a kiotói egyezmény idevágó részeit idézte az MDF-es politikusnak.
  • Katona elégtelennel jutalmazta Szabó Imre válaszát, majd ha ez még nem lenne elég, azzal is megvádolta a minisztert, hogy semmit nem ért. Inkább a miniszterelnökhöz fordulna a kérdéssel Katona, és jelképesen át is nyújtotta a papírost. A választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont igen. Legalábbis úgy tűnt, de aztán kiderül, hogy elnöki szavazat kell a döntéshez, Áder János pedig úgy döntött, Katonának ad igazat, és a választ nem fogadta el.

    Katona Kálmán átadott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek egy uniós irányelvet, ami szerinte az ő kérdéseinek a jogosságát támasztja alá. A parlament nem fogadta el Szabó Imre válaszát, de ehhez az elnöklő Áder János nem szavazata is kellett.

  • A leszavazott miniszteri válasz után Gyurcsány kérdőn hátrafordult a frakció felé, hogy megnézze, ki hiányzott.