Megvakulhatnak a pásztói baleset sérültjei?

2007.06.06. 22:40
Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy a kedd hajnali pásztói baleset áldozatai milyen állapotban vannak. Az Echo Tv szerint mindketten megvakulhatnak életveszélyes sérüléseik következtében. Az MTV Híradója viszont úgy tudja, hogy mindketten az egyik szemükre nem fognak látni, legalábbis ez valószínűsíthető.

Egyelőre bizonytalan, milyen sors vár arra a két betegre, akiket kedden hosszú órákon át várattak Salgótarjánban, mire kiderült, hogy Miskolcon fogják megoperálni őket. Egyes hírek szerint stabilizálták a betegek állapotát, amiről egyébként a kórház nem adhat felvilágosítást a rokonok kérésére.

Csak egyik szemükre vakulnak meg?

Az Echo Tv szerint mindketten megvakulhatnak életveszélyes sérüléseik következtében. Az MTV Híradója viszont úgy tudja, hogy mindketten az egyik szemükre nem fognak látni, legalábbis ez valószínűsíthető. A vakulást az MTV szerint nem az okozhatta, hogy több órán át nem operálták meg a betegeket, a kórházak illetékességi vitája miatt.

A vita szerdán is arról folyt, hogy jól működött-e az egészségügyi rendszer, és Budapesten vagy Miskolcon kellett volna-e a szükséges műtéteket végrehajtani. A minisztérium egyébként korábbi információk szerint kedden nem tudta pontosan megmondani, hogy hol kellett volna megműteni a sérülteket.

Közzéteszik az ágynyilvántartó rednszert

Horváth Ágnes egészségügyi szerint ugyanakkor helyesen járt el az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI), mert a pásztói balesetben megsérülteknek többféle sebesülésük volt egyszerre, úgynevezett politraumatizált állapotban voltak. Ha csak idegsebészeti beavatkozásra lett volna szükség, akkor az OITI-ben kellett volna ellátni őket, így viszont a területileg illetékes kórház a miskolci volt a tárca vezetője szerint.

Horváth ugyanakkor a hirado.hu, illetve az MTI szerint bejelentette, hogy "pár héten belül országosan is elérhetővé teszik az úgynevezett ágynyilvántartó rendszert, amelynek segítségével a kórházak telefonon érdeklődhetnek, hogy milyen betegségtípusnál hol kap a beteg ellátást és hol van szabad kapacitás".