Logisztikai viharba került Páty

2004.05.18. 14:55
Páty a terroristák kiemelt célpontjává válhat. Legalábbis ezt állítják a Buda-környéki településen létesítendő vegyi raktár ellen tiltakozók. A pátyi polgármester szerint unokatestvérének rá kellett ébrednie, hogy a rokonság nem számít, Kóródiné nem érti, hogy miért kellene hűteni a szappanokat, a biatorbágyi polgármesternek a jereváni rádió jut az eszébe.
"Tizenöt évig a boksz-szövetség utánpótláselnöke voltam, és eljutottam Észak-Koreába is. Már olyat is hallottam, hogy az ott leszerelt atomreaktort akarom Pátyra hozni, mert már találkoztam Kim Ir Szennel" - fakad ki irodájában Bognár András, a település polgármestere, akit az egyik színes bulvárlaptól keresnek telefonon. "Semmire nincs időm, csak az újságíróknak válaszolni - mondja a beszélgetés után. Ha ezt akarták a tiltakozók, akkor elérték céljukat."

Unokatestvérek háborúja

A dombon túl épül a raktár
Bognár Andrást 2002 őszén a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként választották meg Páty polgármesterévé. Százhetven szavazattal verte meg a függetlenként induló Wiedermann Gábort, a korábbi polgármestert, akinek vezetése alatt közt neveztek el Vitéz Nagybányai Horthy Miklósról. Bognár a "korrupció, a bűnözés megszüntetését" tekintette céljának, amelyet "elért".

Kampányát unokatestvére, az ingatlanfejlesztő Kóródi Istvánné is támogatta, aki szerepéről azt állítja, hogy "ha mi nem segítjük, akkor ma nem ő a polgármester". Az unokatestvérek a Pátyra tervezett vegyi raktár miatt a közelmúltban egymás ellen fordultak. Kóródiné népszavazás kiírását kezdeményezte a községháza által támogatott beruházás ellen, Bognár szerint csak annyi történt, hogy unokatestvérének rá kellett ébrednie: a rokonság nem számít, csak a tisztességes munka. Ekkor lett a polgármester - ahogy ő fogalmaz - "feketeseggű".

Bontatlanul

Az Immodol Kft. - saját bevallása szerint - logisztikai központot szeretne építeni a Páty határában fekvő ipari területen. A raktárban kozmetikai termékeket, "gyakran használt háztartási vegyszereket" (például mosóport és mosogatószereket), illetve festékeket, növényvédő szereket, műtrágyákat tárolnának. Az "alsó küszöbértékű veszélyes üzembe" a beruházó ígérete szerint, minden beszállított termék eredeti, gyári csomagolásban érkezik, és bontatlanul hagyja el a raktárt. Páty ideális terepe a raktározási beruházásoknak: közel van a fővároshoz, az M1-es mellett található, és ahhoz közvetlen, a lakott területeket elkerülő lehajtót lehet építeni, a leendő telepet pedig öt éve ipari területnek jelölte ki az önkormányzat.

Az engedélyezési eljárás jelenleg is tart, az önkormányzat akkor adja meg az építési engedélyt, amikor a szakhatóságok - köztük a környezetvédelmi felügyelőség, a nemzeti park, vagy a légiirányító központ - hozzájárulásukat adták a tervre. Miért nem győzi meg mindez a tiltakozókat, és miért kezdeményezik népszavazás kiírását az ügyben?

Kiemelt célpont

Bognár András: Nem akarok észa-koreai atomreaktort Pátyra telepíteni
"Nagyon kevés információ jut el hozzánk, ezért csak feltételezésekre hagyatkozhatunk" - bocsátja előre a beruházás ellen a polgármesteri megtorlástól tartó, ezért névtelenül nyilatkozó férfi és Kóródi Istvánné, a polgármester unokatestvére. Az Immodol Kft. tevékenységi körének ismeretében feltételezik, hogy valójában olyan vegyihulladékokat tárolnának, amelyeket évtizedek alatt sem lehet megsemmisíteni. "Miért kellene hűteni szappanokat?" - teszik fel a kérdést. Szerintük az itt tárolt anyagok hűtés nélkül önmaguktól felrobbannának.

Páty akár a terroristák kiemelt célpontjává válhatna a beruházás után. A tiltakozók szerint legalábbis ezt támasztja alá a tervezett szigorú beléptetési rendszer, a fegyveres őrzés. Kóródinéék mutyizást is sejtenek a háttérben, mivel a Páty határába tervezett huszonhét lyukú golfpálya beruházójától százmilliós területfejlesztési hozzájárulást kérnek, az Immodoltól viszont csak évi négymilliós építményadót.

"Az izzadt férfiakat csak az izzadt férfiak vonzzák" - mondja a férfi, aki hasonlatával arra utal, hogy a vegyi raktár egyrészt taszítaná a "normális cégeket", másrészt Páty az "ilyen jellegű beruházások" Mekkájává válhat.

Több tízmillió

"Hisztériakeltés folyik" - summázza véleményét Bognár András polgármester, aki szerint amíg nincs szakvélemény - ezt június-júliusra ígérik az illetékesek -, addig nem tud mit hozzátenni a vádakhoz. A környezetvédelmi és a katasztrófavédelmi hatóság esetleges engedélye, mondja a polgármester, megfelelő garanciát jelent arra, hogy ne lehessen hulladéklerakónak használni a vegyi raktárt.

A cég területfejlesztési hozzájárulásáról döntés még nem született, de a Bognár szerint csak az építmény- és az iparűzési adóból évente több tízmillió forint folyhat be.

A méregraktárral nem sikerült izgatni

"A környezetvédelmi, a tűzvédelmi, a katasztrófavédelmi és egyéb hatóságoknak közvetlen engedélyezési és folyamatos ellenőrzési joga van, amit akár minden nap gyakorolhatnak" - nyilatkozza az Indexnek Dolmányos Tímea, az Immodol Kft. ügyvezetője, aki "rosszindulatú hangulatkeltésnek" tartja a tiltakozók akcióit. A Pharmapark "hasonló méretű és jellegű" referencia értékű raktárbázisát is ez a cég építtette meg, akkor senki sem tiltakozott a beruházás ellen, amely Dolmányos Tímea szerint minden hazai és EU-s előírásnak megfelel, és gond nélkül működik.

A veszélyes hulladékok tárolásáról szóló híreszteléseket visszautasítja. "Volt ennek előzménye is, amikor azt terjesztették, hogy méregraktárt építünk. Ezzel a szöveggel nem sikerült felizgatni Páty lakosságát, tehát váltottak." Az ügyvezető nem tart attól, hogy a terrorcélpontok listájára Páty is felkerülne: "Gondolják, hogy a terroristák kedvenc célpontja lenne egy vegyi hulladéklerakó?" - teszi fel a kérdést.

Az Immodol reményei szerint Pátyon tárolt festékek, lakkok, higítók, különféle tisztitószerek, növényvédok, rovarirtók és anyagok Európában vagy Magyarországon bárhol forgalmazásra kerülhetnek, ennek megszervezése azonban nem a cég feladata.

Jereváni rádió

A raktározásra kijelölt területre Pátyról Biatorbágyon keresztül lehet eljutni. A vegyi raktár a biatorbágyiakat is érintené. Az egyik, a tiltakozók által terjesztett szórólap szerint, "Biatorbágy már a lakosság érdekében elutasította őket", vagyis a vegyi raktár beruházóit.

Ipari lesz a táj
Fotók: Barakonyi Szabolcs

"Ez annyira igaz, mint a jereváni rádió tudósítása" - mondja Palovics Lajos, a település polgármestere. A főváros XI. kerületéből kiköltöző kábelgyár szeretett volna évekkel ezelőtt Biatorbágyra települni, de egy helyi civil egyesület tiltakozott a terv ellen. A cég felhagyott a költözés tervével, igaz, ez kevésbé a tiltakozás, inkább a megváltozott világpiaci helyzet miatt történt.