Jogtalan tanszékvezetői kinevezés a Pázmányon?

2003.10.22. 10:30
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogot oktató osztrák Nadja El Beheiri az Index információi szerint honosított diploma nélkül lett a római jog tanszék tanszékvezető egyetemi docense.
Az Index információi szerint a magyar jogi előírásokat megszegve, szakképzettségi igazolás és a külföldi diploma honosítása nélkül került a katolikus felsőoktatási intézmény egyik vezető posztjára Nadja El Beheiri, osztrák állampolgár.

Szaknyelvi oktatásra jogosítva

Úgy tudjuk, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatói között is hosszú ideje ismert, hogy a fiatal jogásznő a szükséges papírok nélkül került rangos egyetemi pozíciókba. Nyílt titok volt, hogy a római jogi tanszék vezetőjének nincs honosított diplomája, és a szakképzettség magyarországi elismeréséről sincs igazolása. A dékán helyettessé kinevezett Nadja El Beheiri az intézmény kérelmére a magyar hatóságoktól szaknyelvi oktatóként kapott munkavállalási engedélyt.

Hivatalos látogatáson

Az Oktatási Minisztérium külföldi diplomásokkal foglalkozó Ekvivalencia Központja 1999-es határozata elismerte ugyan a jogásznő Bécsben szerzett végzettségét magyar egyetemi diplomának, de kikötötte, hogy a határozat nem helyettesítheti "a szakképzettség elismerését, a felsőoktatási intézmény honosító határozatát". Az Ekvivalencia Központban az Index érdeklődésére azt mondták, hogy személyiségi jogokra való tekintettel nem adhatnak tájékoztatást a honosításról. Az egyetemen pedig azzal utasították el kérdésünket, hogy a jogásznő a katolikus egyház hivatalos delegációjával az egyetem volt rektorának bíborosi kinevezésre Rómába utazott, ezért csak a jövő héten adhatnak felvilágosítást.

Nem akkreditálható

Mint emlékezetes, az egyetem Jog- és Államtudományi Karának 2002-ben is problémája volt a hatósági engedélyekkel. A Magyar Akkreditációs Bizottság megtagadta a távoktatásos jogász egyetemi alapképzés elismerését. A testület azért utasította el beadványt, mert megítélése szerint "a távoktatási forma nem vezeti egyenértékű oklevélhez a hallgatót".

Méltatlan támadás?

Cikkünkre reagálva Szabó Marcel, a Pázmány dékánhelyettese az alábbiak közzétételét kérte az Indextől: "Az egyetem méltatlan támadásnak tartja az Index oldalain vele kapcsolatban megjelenteket, amelyekre a nemzeti ünnepre tekintettel a holnapi napon kívánnak részletesebben reagálni."