Perre mennek a meteorológusok

2004.04.02. 15:25
A bírósághoz fordul Pártai Lucia és Aigner Szilárd, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat februári közleménye után, úgy vélik, megrendelésektől estek el. Az állami cég azt sérelmezte, hogy Pártaiék szerintük megtévesztő módon használják az Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést.
Pártai Lucia és Aigner Szilárd cége beperli az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ), mondta el az Indexnek Magyar György ügyvéd.

Az OMSZ februárban fordult a nyilvánossághoz azt sérelmezve, hogy a meteorológus-házaspár megtévesztően használja az Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést, mivel a név a meglévőnél jóval nagyobb szervezeti háttérre utal. A közlemény után Pártai Luciáék - "önkéntes moratóriumot" hirdetve - elálltak a név használatától, amíg nem kezdenek tárgyalásokat az OMSZ-szel a szakma jövőjéről. Pártaiék felvetésére a meteorológiai szolgálat nem válaszolt.

Nem volt értelme

"Gesztusunknak nem volt értelme, így ügyfeleim újra használhatják az Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést" - nyilatkozta Magyar György, aki szerint az OMSZ tisztességtelen piaci magatartást tanúsított a közlemény nyilvánosságra hozatalával. Ezzel "személyiségi jogi sérelem" érte Pártaiékat, megrendelésektől estek el, ezért bírósághoz fordulnak.

"Nem veszekedni akarunk, szabályokat szeretnénk" - nyilatkozta az Indexnek Mersich Iván, az OMSZ elnöke, aki elmondta: a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak, amennyiben konkurensük újra Európai Meteorológiai Szolgálatnak nevezi magát.

Sérti a piacot

Az időjárás-előrejelző piacon, amelynek harminc-harmincöt százaléka nem az OMSZ kezében van, a várhatóan ősszel a parlament elé kerülő meteorológiai törvény teremthet rendet. Az állami cég álláspontja szerint azért van szükség a szabályozásra, hogy ne használhassák fel kereskedelmi célra az internetről ingyen letölthető adataikat. A világban többféle szabályozás létezik. Az egyik legszigorúbb a törökországi, ahol állami monopólium az időjárás előrejelzése. Ennek ellenkezőjére ad példát az Egyesült Államok: az ottani országos szolgálat adatait bárki szabadon "viszonthasznosíthatja", azaz ingyen felhasználhatja kereskedelmi célra.

A leendő törvény előterjesztőjével, a Környezetvédelmi Minisztériummal jelenleg kizárólag az OMSZ folytat tárgyalásokat. Magyar György szerint a szakma összes szereplőjének részt kellene vennie a jogszabály előkészítésében, mert, mint mondta, "sérti a piacot az OMSZ kvázi monopolhelyzete".