Piros lap a D-209-esnek

2002.06.23. 19:20
Három, jobboldali fiatalokat tömörítő szervezet vasárnap tüntetést szervezett Medgyessy Péter ellen. A demonstrálók piros lapot mutattak fel a miniszterelnök nevének említésekor, fütyültek, és skandálva kiabálták: Mondjon le! Bayer Zsolt újságíró beszédét azzal zárta: D-209-es takarodj le a pályáról! Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!
Távozásra szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt a Fidelitas, a Jobboldali Ifjúsági Közösség és az Áprilisi Ifjak szervezet vasárnap Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél rendezett tüntetésén.

Nem tudnak rá felnézni

- Felemeljük szavunkat a miniszterelnök, Medgyessy Péter múltja miatt. A Magyar Köztársaság miniszterelnökének olyan embernek kell lennie, akire mi, fiatalok is fel tudunk nézni. Kijelentjük: Medgyessy Péter nem ilyen ember - tartalmazza a három jobboldali ifjúsági szervezet közös nyilatkozata, amelyet a mintegy egy órás demonstráció kezdetén olvastak fel.

A nyilatkozat ismertetése közben és később Medgyessy Péter nevének említésére a tömeg hangos füttykoncerttel válaszolt. - Mondjon le! - skandálták a jelenlévők.

A nyilatkozat szerint a kormányfő "nem hazája érdekeit védte, hanem egy idegen hatalom kiszolgálója volt". A rendezvényen beszédet mondott Varga László, az Országgyűlés fideszes korelnöke, Bayer Zsolt közíró és Malgot István író, szobrászművész.

A felvonulók a beszédek alatt magyar zászlókat lengettek és Medgyessy Péter nevének hallatára piros cédulákat emeltek a magasba, amelyeket a Fidelitas önkéntesei osztottak ki a gyülekezőknek. (A demonstráció meghívója szerint "piros lapot mutatunk fel a D-209-esnek".)

Szemétlapáttal is demonstráltak

Némelyek piros színű szemétlapátot tartottak a magasba, amelyre a D-209-es jelzést írták fel.

Varga László arról beszélt, hogy az ország nem szakadt ketté, mert a nép józansága, bölcsessége mindig elég erős volt ahhoz, hogy megvédje az országot azoktól, akik nem a nemzetet szolgálták.

Bayer Zsolt hangoztatta: "soha többé ne mondja nekünk senki, hogy ne beszéljünk róla".

- Mi nem felejtünk el semmit, mi nem felejtjük el Trianont, a Rákosi-rendszert, Kádárt és az ő rendszerét. Nem vagyunk hajlandók sem felejteni, sem megbocsátani - hangzottak Bayer Zsolt szavai.

- D-209-es takarodj le a pályáról! Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok! - zárta szónoklatát a publicista.

Egyetlen út

Malgot István a polgári körök összefogására szólított fel, s kijelentette, hogy egyetlen út van, a közvetlen demokrácia formáinak kiteljesítése.

- Ha elegen leszünk, véget vethetünk a kádári utódpárt uralmának - hangoztatta.

A Fidelitas Országos Elnöksége által kiadott havilap (Utolsó figyelmeztetés, Az új nemzedék lapja) rendkívüli száma szerint "Medgyessy Péter megmérettetett és könnyűnek találtatott. Medgyessy Péternek mennie kell". A lapot a demonstráció előtt adták kézbe a Fidelitas önkéntesei.