Pető, Kuncze, Gegesy maradhat állva

2006.04.10. 15:34
Hétfőn délben megállapodást kötött a két koalíciós párt. A szocialisták három helyen lépnek vissza a harmadik helyen álló szabad demokrata jelölt javára, az SZDSZ ötvenöt helyen szólítja híveit a szocialisták támogatására. Varju László nem szívesen lépett vissza a szabad demokraták elnökének javára.

Megállapodott az MSZP és az SZDSZ a második forduló előtti visszalépésekről. Az SZDSZ 58 helyen állt a harmadik helyen, a szabad demokraták 55 helyen lépnek vissza az MSZP javára, három helyen pedig az SZDSZ-es jelölt marad állva. Ez a három Pető Iván (V.-XIII. kerület, itt Steiner Pál lép vissza), Kuncze Gábor (Szigetszentmiklós, Varju László visszalépésével) és Gegesy Ferenc (IX. kerület, Kökény Mihály lép vissza). A kormánypártok arra szólítják fel a jelöltjeik támogatóit, hogy a koalíció jelöltjeire szavazzanak.

Varju félti Kunczét

"Nehéz szívvel léptem vissza, de az MSZP kormányzása érdekében meg kellett tennem - kommentálta visszaléptetése hírét Varju László, aki négy éve ugyanezt átélhette. Akkor is első helyét kellett feladnia Kuncze Gábor bejutása érdekében.

Ősszel Varju fizetett hirdetésekben bírálta Kunczét. Ilyen kérdéseket tett fel az SZDSZ elnökének: "Ön szerint helyesen jár-e el az SZDSZ-es miniszter vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, amikor nem tervezi a 'szigeti gerincút' 2006-os megépítését?" "Helyesen jár el Kuncze Gábor és pártja, mikor Mécs Imrét kirekeszti a lehetséges országgyűlési képviselőjelöltek közül azért, mert támogatta a szocialista párt köztársaságielnök-jelöltjét?"

Varju tavaly még úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy még egyszer nem akar visszalépni első helyről. "Valóban ezt mondta, így is gondoltam - mondta most a szocialista képviselő, aki listáról tagja lesz az új parlamentnek. - Támogatom Kunczét abban, hogy megszerezze a győzelmet, de utána közösen kell egyeztetnünk a választókerület érdekében." Varju szerint az SZDSZ-es politikusnak nagyon sokat kell dolgoznia azért, nehogy legyőzze őt a jobboldal jelöltje, Hoffman Pál.

Magyar állni akart még

Hiller István MSZP-elnök a koalíciós egyeztetés után elmondta, hogy a koalíciós pártok összehangolják a következő két hét kampánystratégiáját, közösen lépnek fel egymás kampányeseményein.

Az Index információi szerint az egyeztetésen, amelyen megjelent Magyar Bálint, kisebb vita alakult ki arról, hogy az oktatási miniszter vagy Baráth Etele EU-s fejlesztési miniszter lépjen vissza. Magyarnak nem sikerült saját jelöltségét keresztül vinni, kompenzálásként kaphatta meg Gegesy Ferenc az MSZP támogatását.

Hiller István újságírói kérdésre elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc hajnalban felhívta Dávid Ibolyát, gratulált neki és a telefonbeszélgetésen Dávid megerősítette, hogy az MDF önállóan indul a második fordulóban, és nem segíti elő Orbán hatalomra kerülését. Arra a kérdésre nem érkezett válasz, hogy elősegíti-e Gyurcsány Ferencét.