Színvallásra szólított fel egy papot a Fidesz-jelölt

2006.04.07. 12:11
Nyilvános színvallásra akarta rábírni az egyik kecskeméti plébánost a Fidesz helyi jelöltje. Horváth Zsolt személyesen kereste meg a papot, hogy jelezze, a pártja ezt várja tőle.

A Fidesz kecskeméti képviselőjelöltje személyesen kereste fel a város egyik plébánosát, hogy felszólítsa az ellenzéki párt melletti nyilvános kiállásra.

Förtelmes SZDSZ

Újsütetű ellenfelek
Szécsi Gábor fideszes polgármesterként kezdte a ciklust, de két éve összetűzésbe keveredett saját frakciójával a városközpontban időközben felépült Malom Center miatt. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja tegnapi ülésén megvonta a bizalmat Szécsi Gábor polgármestertől, azaz az önkormányzatban sem támogatjuk" - jelentette be Leviczky Cirill, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője 2004 március 3-án. Szécsi egy darabig függetlenként vezette Kecskemétet, a Fidesz pedig hat év után először kisebbségbe került az önkormányzatban. Az ellentétek miatt a polgármester végül az MSZP és az SZDSZ összesen 10 közös jelöltjének egyike lett a mostani választáson, ahol Horváth Zsolt ellenfele lesz Bács-Kiskun megyei 2-es választókörzetben.

Horváth 2002-ben egyéniben került a parlamentben, az önkormányzati választáson pedig a közgyűlési tagjává, majd a város alpolgármesterévé választották. A fideszes politikus az Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként a társadalompolitikai referatúra vezetője volt.
Az Index birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint Horváth Zsolt a választási kampány idején azért vonta kérdőre a plébánost, mert az szó nélkül hagyta, hogy egyesek Szécsi Gábor polgármesterből "remekjó keresztényt csinálnak, akire mindenki nyugodtan szavazhat", pedig az egykori fideszes politikus most a "förtelmes SZDSZ-t akarja becsempészni, meg az MSZP-t" a parlamentbe. Horváth azt sérelmezte, hogy a pap személyi kapcsolatai révén azt a látszatot kelti, hogy egy olyan párt szekerét tolja, amelyik azzal kampányol, hogy "jöjjön el az én országom".

Ide vagy oda

Horváth a beszélgetés folyamán azt hangoztatta, hogy szerinte a plébános "túlzottan össze van nőve" egy Kecskeméten közismert újságíróval, akiről viszont azt beszélik, hogy Szécsi Gábor embere. A Fidesz-jelölt szerint a plébánosnak "színt kell vallani, hogy ide vagy oda, a mieink ezt várják tőled, méghozzá világosan".

Bekapcsolva maradt

Az Index megkeresésére a kecskeméti plébános neve elhallgatását kérve megerősítette, hogy a fideszes politikus járt nála, és előadta kívánságait. A katolikus pap azonban hangsúlyozta, hogy ő nem kíván politizálni, és számára minkét oldal hívei fontosak. Úgy tudjuk, hogy a két fél közötti beszélgetés egy civil szervezet márciusi rendezvényén zajlott le. Egy helyi újságírónak az asztalon maradt bekacsolt diktafonja rögzítette a beszélgetést.

A civil szervezet eseményén, amely március első hetére esett, három ellenzéki jelöltet mutattak be, mondta az Indexnek a magnóját és fényképezőgépét asztalon hagyó újságíró. Szerinte Kecskeméten egyáltalán nem volt jellemző az egyházra, hogy bármelyik oldalon is bekapcsolódott volna a kampányba.

Megpróbáltuk elérni Horváth Zsoltot is, ő azonban többszöri próbálkozásunk ellenére is elérhetetlen volt.